Új helyen a Koszta József Múzeum

 

 

 

Az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére rendezett városi megemlékezés után következett a Koszta József Múzeum részleges megnyitása. Erre az alkalomra két kiállítással rukkolt ki az intézmény. Vörös Gabriella, a megyei múzeumi szervezet igazgatója a megye, a város és a szakminisztérium példátlan összefogását említette a történelmi évfordulón.

 

 

 

A kiállítás megnyitó teljes hanganyaga ITT hallgatható meg!

 

 A Szentes város évszázadai című helytörténeti tárlatot, amelyet Labádi Lajos levéltár-igazgató rendezett, melyet dr. Marjanucz László, a szegedi egyetem tanszékvezetője nyitotta meg. A szomszédos teremben - igaz, még nem a végleges helyén - Koszta József festményeit tekintheti meg a közönség.

 

 

 

Képzőművészeti alkotások, fegyverek, dokumentumok, régészeti tárgyak állnak a Szentes város évszázadai címmel kialakított kiállítás középpontjában.

A kiállítás az írásbeliség kezdetével indul, történetiségében a 12-13. századtól, amikortól már Szentest is emlegetik. A várost és a megyét együtt mutatja be. Kitekintést ad a régióra. Egyes korokat csak jelezni tudja. A tematikai egységek között ott vannak a középkori emlékek, Szentes első okleveles említése 1332-ből, az első írásos emlékek, a török hódoltság időszaka, kis teret kap a Rákóczi szabadságharc. Arra törekedtek, hogy a fő fejezettekben ráismerjenek a városra. Helyet kapnak benne a várossá válás legfontosabb szereplői, bemutatja az egyre népesedő település akkori életét, megjelenik a kiállításon a Károlyiak kora, az örökváltság, reformkor, benne Klauzál Gábor miniszter, a 48-49-es szabadságharc. Látványelemként itt jelennek meg a kiállítás anyagában az első figurális alakok, korhű ruhákba öltöztetett bábuk idézik majd fel az adott kor szellemét. Megjelenik a dualista korszak, a kiegyezés, az 56-os forradalom után jelzésértékkel megjelennek a közelmúlt történései.

 

 

 

A két közgyűjtemény (múzeum és levéltár) összefogásáról van szó, amikor is a dokumentumokat, a korabeli írásos anyagokat a szintén korabeli tárgyi emlékek egészítik ki. A múzeum anyagából fölvonuló használatos eszközök mellett jelen vannak az adott korszak fegyverei, tárgyi látványelemei. Jelentős személyeket mutatnak be, portrékat híres szentesiekről. A tárlaton közel hatvan személyiség látható Kiss Bálint református esperestől kezdve a Kossuth-díjas Koszta Józsefen át a nemrég elhunyt gimnáziumi tanárig, Nagyajtósi Istvánig, a Francia lovagrend tagjáig. Írók, történészek relikviáival, tárgyi emlékeivel találkozhatunk a kiállításon. Egy sarok a századfordulót idézi majd, a korabeli sétálóutca hangulatát. Az akkori Úri, ma Petőfi utcán életnagyságú pár sétál a képben. Megjelennek a kor dokumentumai is: falragaszok, plakátok hengeroszlopon.

Ez a múzeum állandó kiállításai közül az első, a többiek is folyamatosan készülnek el majd az év folyamán.








































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

2006. április 7-éig díjtalanul látogathatják a vendégek az állandó kiállításokat.

 

 

A múzeum megnyitón résztvevő közönség a panoráma fotón!  Kinagyítható!

 

Szentes, 2006. 03. 20.

 

.