Jókai és a szabadságharc

 

 

 

2006. március 9-én hallhattuk "Jókai és a szabadságharc" című "A magyar irodalom remekei" előadássorozat 4. részében Poszter György tanár előadását a Városi Könyvtárban.

Életrajz ismertetés képen mindenkép tudni kell, hogy Jókai kisbirtokos nemesi családban született, apja ügyvéd volt. Iskoláit Komáromban és Pozsonyban végezte, ahová a német nyelv elsajátítása céljából küldték szülei, majd a pápai református kollégiumba került, ahol barátságot kötött Petőfi Sándorral. Ekkoriban jelentek meg első elbeszélései. Bár Kecskeméten jogi végzettséget, majd Pesten ügyvédi gyakorlatot szerzett, 1846-ban, első regényének sikere után hátat fordított a jogászi pályának és az írásnak szentelte életét. Ebben az évben kezdte szerkeszteni a Tizek Társaságának folyóiratát, az Életképeket, amelyet komoly szépirodalmi lappá fejlesztett.

Az 1848-as forradalomban tevékeny részt vállalt: segített a 12 pont megfogalmazásában, nemzetőrnek állt, küldöttségben járt a bécsi felkelőknél és a hivatalos lap társszerkesztőjeként Debrecenbe is elkísérte a menekülő kormányt.

Az előadás hangos részlete ITT hallgatható meg!

Szentes, 2006. 03. 13.

.