Hazaszeretet, emberszeretet

 

 

A "Magyar irodalom remekei"-t bemutató előadássorozat részeként 2006. március 22-én "Hazaszeretet, emberszeretet" címmel hallhattuk dr. Horváth György előadását a Városi Könyvtárban, amelyen Hunyadi Sándor: Feketeszárú cseresznye művét ismertette.

 

Hunyady Sándor, Hunyady Margit erdélyi színésznő és Bródy Sándor író gyermekeként látta meg a napvilágot Kolozsvárott 1890. augusztus 15-én. Élete első éveit édesanyjával, a kolozsvári teátrum, majd később a Vígszínház ünnepelt színésznőjével, valamint nagyszülei ódon nemesi otthonában töltötte. Az édesanya halálát követően a nagyszülők megkönnyebbülten fogadták, hogy egy napon eljött érte édesapja és Budapestre vitte, s a híres író végre ténylegesen is felvállalta "törvénytelen" gyermekét.

Sándor középiskolai tanulmányait Budapesten végezte, majd ezután újságírónak állt, mely hivatás édesapja környezetében természetes foglalkozásnak és életformának számított. Első zsengéit a Pesti Napló és a Pesti tükör közölte le. Nyolc sikerekben gazdag évet töltött Erdélyben, majd visszatért Budapestre.

A húszas évek végétől a Royal Szálló harmadik emeletén lakott, és ekkor kezdődött el igazi karrierje. 1929-ben a Júliusi éjszaka vígszínházi bemutatójával lépett be az irodalomba, s ettől kezdve a sikeres és népszerű szerzők közé tartozott. 1930-ban a Diadalmas katona című elbeszéléskötetével és a Feketeszárú cseresznye című színjátékával hívta fel magára a figyelmet.

 

Az előadást ITT hallgathatják meg!

 

 

Szentes, 2006. 03. 27.

.