Jégrobbantási gyakorlat a Tiszán

 

 

 

A MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár műszaki katonái jégrobbantási gyakorlatot tartottak a szentesi tiszai szakaszon.

 

 

 

A Tiszán kialakult jég vastagsága változó (széleken 25 cm, középen 12 cm), és a sodorvonalakon nem is fagy be a folyó, így bármikor nagyobb jégtorlaszok kialakulhatnak egy hirtelen olvadáskor.

A jég fellazítása volt a feladat, amelyet három technikával hajtottak végre.

A három napos gyakorlat utolsó napján (1. nap elméleti oktatás, 2. nap lék készítés, 3. robbantási gyakorlat) tekinthették meg a vezérkarral együtt a média képviselői a robbantási gyakorlatot.

Elsőként telepítéses robbantással 49,8 kg robbanóanyaggal összesen 9 telepítéses ponton ék alakban robbantották a jeget a Tiszán a katonák.

 

 

 

A következő gyakorlatban 400 grammos dobótöltetekkel kísérelték meg a jéglazítást, melyet a 4X400 grammos csúszótöltetek követtek.

Mindenesetre megállapíthatjuk, hogy a telepített töltetek voltak a leghatékonyabbak, mert közel 30 méter átmérőben lazult fel a jég. A kisebb töltetek csak felszíni sérülést okozott a jégben.

 A gyakorlatot megtekintette Győrössy Ferenc altábornagy, a szárazföldi erők parancsnoka, aki elmondta, hogy a katonai gyakorlat célja a tudás felelevenítése volt, fel kell készülniük az olyan helyzetekre, amikor valóban szükség lehet a robbantásra, ugyanis a zajló jég épített műtárgyakat (hidakat, duzzasztókat) veszélyeztethet.

Szentes, 2006. 02. 08.

.