Rozsnyói Metercia

 

 

 

Több szempontból is különleges időszaki tárlattal várja péntektől a látogatókat a Koszta József Múzeum. A szlovákiai bányavidékről érkezik a Rozsnyói Metercia másolata.

A művészettörténetben és a bányászati szakirodalomban is egyedülálló dokumentációs értékkel bíró mű eredetije a kései középkorban, 1513-ban keletkezett. Az oltárkép a Szlovák Köztársaság keleti részén fekvő Rozsnyó városában, a római katolikus püspöki székesegyház főhajójának falán látható. A 170X135 cm-es olajfestményt a titokzatos L. A. monogram tulajdonosa alkotta. A Metercia elnevezés a latin me tertia összevonásából keletkezett, jelentése: én (vagyok) a harmadik. A központi fő alakok Szent Anna, Szűz Mária és a kis Jézus, a háttérben pedig a vidék jellegzetes tájegységeinek keretében a korabeli bányászat és kohászat egyes műveleteinek hiteles és részletező dokumentálása figyelhető meg. Ez utóbbi a mű fő értéke.

A kiállítást december 8-án,  Süli János a szlovák főkonzul ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A ritka kordokumentum 2007. január 28-ig látható a múzeumban.

Szentes, 2006. 12. 12.

.