I. Országos Szamosközi-gobelinvarró pályázat

 

 

 

A Hegedűs László Helyőrségi Klub ad otthont az I. Országos Szamosközi-gobelinvarró pályázatra készült alkotások kiállításának. 2006. december 2-án nyitották meg a tárlatot és ekkor adták át a pályázat nyerteseinek az értékes díjakat.

 

 

 

Hatalmas tömeget vonzott a rendezvény, melyre az ország minden részéből érkeztek. Rengeteg munka került a falakra. A pályázat és a kiállítás lebonyolítása nagy munka volt nemcsak a szervezők, a Szamosközi-házaspár, és a zsűri, hanem az alkotók részéről is.

Szűcs Lajos alpolgármester nyitotta meg az ünnepséget, és örömét fejezte ki, hogy nagyon sokan eljöttek Szentesre az ország minden részéből. Utána Bitó János, egy szegedi gobelináruház igazgatója mesélt a gobelin történetéről. Többek között elmondta, hogy régen is sok festőművész dolgozott a gobelin műhelyeknek. Szamosközi Antal megélhette, hogy műveit kézimunkákon láthatja.

Szamosköziné Tünde elmondta, hogy bár kevés volt az idő, hogy a munkák elkészüljenek, nagyon sokan neveztek. A pályamunkákat kiállításra alkalmas formában, keretezve kérték. A hattagú zsűri munkáját dr. Kun Edit festőművész, jogász értékelte. Rendkívüli kíváncsisággal várta ezt az egyedülálló kezdeményezést.

 

 

 

Elsőként írták ki országos szinten a különleges pályázatot, melynek témája egy élő, kortárs festőművész festményeiből készült reprodukciók készítése volt. Ezek gobelinkép formájában testesültek meg.

 

 

 

Két kategóriában lehetett pályázni: normál lyukú és tűparavánra nyomtatott, kivarrt, keretezett képekkel. 113 alkotó 155 alkotása érkezett, melyeket 8 pontozással minősítették. Sokféle szempontot vettek figyelembe, de elsődlegesen az esztétikumot, a színek és formák harmóniájának megvalósulását keresték. Nagy hangsúlyt fektettek a varrási technikára. Sok kimagasló alkotás volt, különleges technikákkal is dolgoztak, például gyönggyel is hímeztek. A legfiatalabb pályázó 17 éves, a legidősebb egy 80 éves hölgy volt. Egy férfi alkotó által készített gobelin kép is érkezett.

 

 

 

Tű kategória:

Szentes Város 2 különdíjat ajánlott fel, ebből az egyiket, egy nagyon szép könyvet Szentesről  a zsűri Balázs Istvánnénak ítélte oda, aki Tompáról pályázott a Liziantusz rózsákkal c. képpel.

 

A Hazavár Kézműves Műhely különdíját, mely egy gyönyörű varrós doboz, a zsűri Varga Anikónak ítélte oda, aki Pilisborosjenőről pályázott az Őszi virágok II. c. képpel.

 

A Méker Függönyszalon különdíját, egy gobelincsomagot fonállal együtt a zsűri Bernátné Murányi Zsuzsannának ítélte oda, aki Egerből pályázott a Hegyi patak c. képpel.

 

A Piramis Lakástextil-, Méter- és Rövidáru Bolt különdíját, egy fonálcsomagot a zsűri Tiba Erzsébetnek ítélte oda, aki Debrecenből pályázott a Virágok c. képpel.

 

A Kavalkád Ajándéküzlet egyik különdíját, egy kerámiát állvánnyal a zsűri Kormos Katalinnak ítélte oda, aki Debrecenből pályázott a Fűzfa ártéren c. képpel.

 

A  tű kategória fődíját, Szamosközi Antal: Liliomok c.  olajfestményét a zsűri Gulyás Ervinnének ítélte oda, aki Hartáról pályázott az Esti fények c. képpel.

 

Normál kategória:

A Kavalkád Ajándéküzlet másik különdíját, egy kerámia vázát a zsűri Hegedűs Imrénének ítélte oda, aki Szegvárról pályázott a Tölgyesben c. képpel.

 

Szentes Város másik különdíját, egy Forster selyemfestményt a zsűri Rózsa Gábornénak ítélte oda, aki Hajdúböszörményből pályázott az Este a tanyán c. képpel.

 

A Melina Gobelináruház különdíját, egy parádsasvári ólomkristályt a zsűri Tasi Lászlónénak ítélte oda, aki Egerből pályázott az Őszi virágok I. c. képpel.

 

Dr. Kun Edit természetfestő különdíját, a Hajnali zimankó c. olajfestményét a zsűri Nagy Lászlónénak ítélte oda, aki Kunfehértóról pályázott a Rózsák c. képpel.

 

A Normál kategória fődíját, Szamosközi Antal: Este a tanyán c. olajfestményt a zsűri Ölveti Ildikónak ítélte oda, aki Debrecenből pályázott a Rózsák c. képpel.

 

 

 

A kiállítást december 14-ig tekinthetik meg az érdeklődők, hétfőtő péntekig, 9-16 óráig.

Szentes, 2006. 12. 11.

 

 

.