Szentes városa elnyerte az Európa Tanács BECSÜLET ZÁSZLAJÁT a nemzetközi kapcsolatokban való aktív szerepvállalása, az európai egység erősítése, az emberek és a civil szervezetek között létrejött közvetlen kapcsolatok elismeréseként. Az európai díszzászló ünnepélyes átadása tiszteletére térfesztivált rendeztek 2005. szept. 10-én a Kossuth téren.

 

 

 

A Kossuth tér délután 5 órától népesült be, mert ekkor vette kezdetét az estébe nyúló ünnepség. Különböző helyszíneken kínáltak színes programokat a szervezők. Népzenei bemutatóval, fúvós zenei koncerttel, játszóházzal, gyermekrajz kiállítással, kézműves standokkal várták az érdeklődőket.

 

 

 

A művészeti iskolák nem csak az intézményükben folyó képzést mutatták be, hanem az európaiság jegyében a helyszínen is alkottak.

 

 








































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

 

 

 

 

Volt a téren Civil élőfal, melyen a szentesi civil szervezetek mutatkozhattak be.

 

 

 

A gyerekek is jól szórakozhattak , mert a szökőkút előtti emelvényen bepillanthattak egy "Ősi suli" életébe.

A becsületzászló átadása előtt az unió 25 tagállamának lobogóját vitte 120 kerékpáros Szentes utcáin kerekezve és végezetül a Kossuth téren kialakított helyre kerültek a lobogók.

 

 

 

A hivatalos ünnepség felvonulással kezdődött, amikor is Szentes város vezetése, a képviselőtestület, a fegyveres erők vezetői és a város díszpolgárai végigvonultak a Kossuth utcán.

 

 

 

A menet elején Szirbik Imre polgármester kísérte Johanna Schicker osztrák képviselőnőt aki a katonai tiszteletadás után adta át a díszzászlót a polgármesternek.

 

 

 

 A felvonuláson magyar huszárok, a szentesi díszalegység és a vásárhelyi katonai fúvószenekar menetének tapsolhattak az ünneplők.

 

 








































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

 

 

 

 

 

 

Johanna Schicker osztrák képviselőnő az alábbi gondolatokkal adta át Szentesnek a becsületzászlót:

 

Nagyon örülök, hogy ismét Magyarország e csodálatos részén lehetek és egy várost az Európa Tanács Becsületzászlajával kitűntethetek.

Miután az elmúlt években már Kecskeméten és Kiskunfélegyházán is elvállaltam e feladatot, ma az Önök városában, Szentesen állok egy ünnepség középpontjában.

 A magyar városok és községek nagyon korán felismerték azt, hogy az egységes Európa házát elsősorban a határon átnyúló kezdeményezések által építhetjük, miáltal elősegítjük az emberek egymás mélyebb megismerését és a különböző kultúrák és nyelvek kapcsolatba kerülését.

 Ezek a kezdeményezések nem csak a több, mint egy éve történt Európai Uniós csatlakozás óta léteznek, hanem már sokkal korábban elindultak. Ezt Szentes példái is tükrözik. A Szerbia-Montenegrói Bácskatopolyával 1969 óta, a spanyol Bunollal és a német Markgröningennel 1988 óta, a romániai Dumbravitával (Újszentessel) és a német Sankt Augustinnal 1991 óta, a finn Kaarinával és a lengyel Skierniewicével 2001 óta tartó partnersége mutatja, hogy milyen hosszú ideje szerveznek és bonyolítanak le csere- és látogatóprogramokat.

 

Igen tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ahhoz, hogy Európa további közös fejlődése megvalósuljon, még nagyobb erőfeszítésekre van szükség. Szükség lesz a korlátok, gyökereiktől történő leépítésére, melyhez nagymértékben hozzájárulhatnak a testvérközségi és testvérvárosi partnerségek.

A testvérközségi és testvérvárosi partnerségek gondolata a II. világháború utánra vezethető vissza, amikor felismerték, hogy a szomszédok közti kölcsönös megértés a legjobb irány a békés jövőhöz, a békés egymás mellett éléshez. Az Európa Tanács már 1955-ben elhatározta, hogy ezeket a testvérközségi és testvérvárosi kapcsolatokat díjjal jutalmazza, ezzel jelezvén azt, hogy az egységes Európa elsősorban a különféle nemzetiségű polgárok által épülhet és alakulhat ki.

Nem a különböző intézmények Európáját - bár ez is szükséges -, hanem a polgárok Európáját szeretnénk. Ennek az európai gondolkodásnak elsősorban az emberek gondolkodás módjában és mindenek előtt a szívében kell megvalósulni.

Gondolkodjunk európai kategóriákban, de maradjunk mégis hazafiak. Ez szolgálhat jelmondatunkként. Én lelkes európai vagyok, de elsősorban osztrák állampolgár. Remélem, hogy Önök is már valamennyire megbarátkoztak az Európai Unióval, mindazok a hátrányok ellenére is, melyekkel gyakran kell szembesülnünk. Az előtérben azonban mégis az áll, hogy az Európai Unió fennállása óta ezekben az államokban nem volt több háború és a most több mint 450 millió lakos békében él.

 

Igen tisztelt hölgyeim és uraim, kedves Polgármester Úr, most elérkeztem a mai látogatásom eredeti céljához, az Európa Tanács Becsületzászlajához.

Miután tavaly Szentes számára Strassburgban az Európa diplomát átvették, és ezáltal az Európa tanács városát Strassburgot megismerték, az Önök városának már idén odaítélték a Becsületzászlót.

Mindezt azért, mert Szentes az elmúlt évben is erősítette testvérvárosi kapcsolatait és egy elismerésre méltó rendezvényt, az Európa Fesztivált életre keltették.

Az Európai Tanács kitüntetése a következő kötelezettséggel is jár: Európa szellemében tovább dolgozni és az ezzel kapcsolatos gondolatokat a fiatalok részére átadni. Mivel az ő kezükben van a jövő sorsa.

 

Szentes város ezeket a célokat tartósan követte. Ehhez szeretnék Önöknek az Európa Tanács nevében szívből gratulálni és Önnek, tisztelt polgármester Úr, az Európa Tanács Becsületzászlaját átnyújtani.

 

Éljen Szentes!          Éljen Magyarország!             Éljen Európa!

 

 

 

Az ünnepség fénypontja azonban mégiscsak az volt, amikor Szirbik Imre polgármester megkapta és meglobogtatta az Európa Tanács becsületzászlaját, amelyet Johanna Schicker osztrák képviselő hozott el a szentesieknek.

 

 

 

 

 

 




































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

Szentes, 2005. 09. 14.

 

.