Sankt Augustin és Szentes
Együttműködési megállapodásának aláírása

 

 

Szentes tíz esztendeje ápol testvérvárosi kapcsolatot a németországi Sankt Augustinnal. A két város - Sankt Augustin és Szentes - ezt a kapcsolatot ez év májusában már itt Szentesen megpecsételték, és az elmúlt napokban mindez megtörtén Németországban, Sankt Augustinban is.

 

A testvérvárosi kapcsolatot szentesítő dokumentum aláírására 40 fős delegáció utazott, akik között a képviselőtestület tagjai, a polgármesteri hivatal vezető szakemberei valamint a magyar-német baráti társaság tagjai voltak.

 

A kiérkezés napján már kezdetét vette a nemzetközi ünnepségsorozat, mert a Sankt Augustini Városháza előtt található téren (Rathausplatz) Szirbik Imre polgármester és Klaus Schumacher polgármesterek leleplezték azt a táblát mely hírül adja, hogy Sankt Agustin két testvérvárosi kapcsolata mellett (agliai Grantham, izraeli Mewasseret Zion) Szentessel is együttműködési megállapodást köt.





























































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

Az aláírási ceremónia nagyon szép környezetben a Birlinghoven kastélyban volt, ahol előre felhívták a vendégek figyelmét, hogy a kastély műemlék parkettájának védelme miatt a hölgyek tartózkodjanak a tűsarkú cipőtől.

 

Gyönyörű, festményekkel teli nagyterem várta a vendégeket az ünnepélyes aláírásra, mely Klaus Schumacher köszöntő és megnyitóbeszédével kezdődött. Az ünnepség három nyelven zajlott, mert erre az alkalomra Sankt Augustin város meghívta eddigi testvérvárosait is.





























































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

Szirbik Imre Szentes város polgármestere ünnepi beszédében elmondta, hogy ez a kapcsolat sok embernek sok munkájának gyümölcse. A testvérvárosi kapcsolat akkor tud magasabb szintre emelkedni, ha nem csak intézmények tartják egymással a kapcsolatot, hanem az ott élő és dolgozó emberek is. Az elmúlt esztendőben Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, és ez a csatlakozás 2007-be jelent sokat majd számunkra, mert akkor a magyarországi, a szlovákiai és a romániai magyarság egy közösségben „határok nélkül” fog élni. Ezt a mondatot a Németországban élő Ötvös Dániel érzelemi kitörés nélkül nem tudta lefordítani, és megkönnyezte más kint élő magyarokkal egyetemben.

Az ünnepség kulturális részében fellépett a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola fúvósegyüttese és a Szegvári Dobbantó Néptánccsoport három párosa.

 Az aláírási ceremónián ott volt dr. Király Attila követúr a bonni magyar konzulátus vezetője, aki elmondta, hogy ez a szerződés új ösztönzésekkel szolgál a kapcsolatok emberi dimenziói és kulturális sokszínűsége számára.

A közel három órás ünnepség végén következett a testvérvárosi együttműködési megállapodás aláírása, melyet Klaus Schumacher Sankt Augustin polgármestere és Szirbik Imre Szentes város polgármestere látott el kézjegyével és ezzel pontot tettek a kapcsolat szentesítésére.

 

Szentes, 2005. 09. 29.

 

.