Keresztszentelés

 

 

 2005. szeptember 17-én kereszt szentelés volt Szentesen a Rákóczi F. utcán az un. Csengettyűs iskola előtt.

Az ott található kereszt elődjét már 1821-ben megszentelték, mely akkor még fából készült. Az idő vasfoga nem kímélte a természet "gyümölcsét" és ezután került a helyére a most helyreállított sómárványból készült kereszt a rajta található öntöttvas korpusszal.

 

 A keresztszentelés - 2005. szeptember 17.





























































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

A 2005. április 9-én a városi Galériában bemutatott Major Anna Edit - Mód László: Megszentelt határ c. könyvben látható ennek a keresztnek az aquarelje, melyről az alábbiakat tudhatjuk meg:

"A zömében reformátusok lakta városrészben Farkas János özvegyének hathatós anyagi támogatásából került felállításra egy fából készített kereszt, amit 1821. július 22-én Mátyus János esperes szentelt fel. Az egykori csengettyűs iskola előtt álló feszület egymástól jól elkülöníthető szerkezeti egységből épül fel. A téglaalapzaton helyezkedik el a vöröses színű kőből készített, díszesen megmunkált talapzat, amelynek elülső oldala timpanonszerűen kiképzett. A feszületre illesztett, fehérre mázolt öntöttvas korpusz feje jobbra hajlik, karjai a törzzsel hegyesszöget zárnak be, a keresztszár végződései pedig kockafejesek. A szakrális emléket négy faoszlophoz erősített vaskerítés övezi. A szakrális emlék élő tiszteletére utal, hogy a talapzatot napjainkban is gyakran díszítik virágokkal."

 

E megújult feszületet a Halmai családnak kell megköszönjük, hiszen igen nagy áldozatot vállalva áll most előttünk e szép út menti kereszt. Berkecz István és Berkecz József a korpusz rendbe tételében fogtak össze és segítettek. Lakatos Attila kőfaragó munkáját dicséri a szép kereszt.

 

A keresztszentelés előtt az alábbi gondolatokkal köszönte meg a felújításban résztvevőknek áldozatos munkáját Kovács Tibor plébános: „E Jelben győzni fogsz!” – volt Nagy Konstantin számára a győzelem ígérete, nem más nekünk sem, a kereszt ma is tanít, áld és felemel. Isten dicsőségére és az elhunyt családtagokra emlékeznek a kedves Halmai család élő tagjai, mikor általuk megújított eme szép keresztre tekintenek. Jótevőinkért végzett imáinkban, ezután ott lesznek a Halmai család élő és elhunyt tagjai is. Isten áldja meg érte őket.

 

 A kereszt leemelése - 2005. június 30.





























































Húzd az egér nyilát a képekre!

A keresztfához megyek, mert
máshol nem lelhetek nyugodalmat lelkemnek...

 

Szentes, 2005. 09. 30.

 

.