Gyermekek Átmeneti Otthona

 

Szentesen 2005. szeptember 27-én átadásra került a Gyermekek Átmeneti Otthona. Szirbik Imre polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy az lenne a legjobb, ha ez az intézmény üres lenne, mert ez azt jelenti, hogy nincsenek veszélyeztetve gyermekek.

 

 

 

Az ünnepségen részt vett Gáspár Károly, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális- és Esélyegyenlőségi Minisztérium Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztályának főosztályvezetője, és Dr. Mezey Róbert, a Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatal Megyei Gyámhivatalának vezetője is.

 

Az intézményt a Munkácsy u. 3. szám alatt, az Általános Iskolai Kollégium egy épületrészéből alakították ki. A felújítás 17 millió forintba került, melynek fedezetét különböző pályázati nyeremények biztosították: A Családsegítő Központ sikeresen pályázott 7 millió forintra az Ifjúsági, Családügyi, Szociális- és Esélyegyenlőségi Minisztériumnál, a Szentes Kistérség Többcélú Társulása pedig 10 millió forintot nyert erre a célra a Belügyminisztériumtól. Szentes Város önerőként az épületet biztosította a programhoz.

A Gyermekek Átmeneti Otthona, a Családsegítő Központ tagintézményeként, Hornyik Lászlóné szakmai vezetésével, folyamatos munkarend szerint működő intézmény lesz.

 

 

 

Feladata, hogy átmeneti időszakra (legfeljebb egy évig) teljes körű ellátást és gondozást biztosítson azon gyermekek (0 - 18 éves) számára, akik a családi krízishelyzet miatt átmenetileg ellátás és felügyelet nélkül maradtak, vagy elhelyezés hiányában ezek nélkül maradnának, valamint akinek ellátása a család életvezetési nehézségei miatt veszélyeztetett.

Az átmeneti gondozás időtartama alatt a gyermek és családja a kialakult veszélyeztető helyzet megszüntetése, továbbá a gyermek megfelelő gondozása, nevelése érdekében komplex segítséget kap. Ebben a Gyermekjóléti Szolgálat koordinálásával, saját kompetenciájuk mértékéig részt vesznek a védőnők, az oktatási intézmények, a háziorvosok, a szociális intézmények, a Polgármesteri Hivatal, a Gyámhivatal és egyéb segítő szervezetek munkatársai.

 

 

 

Az intézményben a rászoruló gyermekeken túl elhelyezhető a krízishelyzetben lévő várandós kismama, továbbá szükség esetén - a jogszabályi előírásoknak megfelelően - a gyermek(ek) édesanyja is.

A 23 férőhelyes épület, hat lakószobát, társalgót vizesblokkokat, teakonyhát, továbbá a hat fő szakdolgozó munkavégzéshez szükséges irodát és ügyeleti szobát tartalmaz.

A Gyermekek Átmeneti Otthonának működési területe a Szentesi kistérség, így nem csak Szentesről fogadja a nehéz helyzetben lévő gyermekeket, hanem Árpádhalomról, Derekegyházról, Eperjesről, Fábiánsebestyénről, Nagymágocsról, Nagytőkéről és Szegvárról is. A működési költségek fedezet elsődlegesen az állami normatív támogatás terhére történik. Amennyiben a költségek meghaladnák a normatív támogatás összegét, úgy a különbözetet a részvevő települések önkormányzatai biztosítanák előre meghatározott arányban.

Szentes, 2005. 09. 27.

.