Szentesi csikós kislányok sikere Szarvason

Szentesi siker a Szarvason megrendezett III. Lovas Világtalálkozón

 

 

 

Harmadik alkalommal adtak randevút egymásnak a nemzetek lovas küldöttségei a történelmi Magyarország közepén, Szarvason. A négy napos rendezvény a lóról, a lovas emberről és a lovas hagyományokról szólt.

 

 

 

Magyarország egyik legnívósabb lovas eseményének, a III. Lovas Világtalálkozónak az 1996-os kecskeméti és a 2000-es szilvásváradi találkozókat követően Szarvas városa adott otthont. A július 21. és 24-e között megrendezett rendezvény kínálatában minden lovat szerető sportember, hobbilovas megtalálta a számára vonzó produkciót.

 

 

 

A magyar csikósok, lovas íjászok, huszárok, honfoglalás kori hagyományőrzők, lovas tornászok, fogathajtók és díjugratók mellett a rendezvény üde színfoltja volt az a két tizenéves szentesi kislány csikós produkciója amely mindazokat az elemeket tartalmazta amiket a nagy csikósok is bemutattak.

 

 

 

A négynapos rendezvényen több mint 30 országból mintegy 500 ló, 1000 lovas közel 50 programja volt látható, melyre több mint tízezer látogató érkezett a városba. A Lovas Világtalálkozón Bertók Ágnes és Török Nikolett képviselték Szentest. Ők ketten csikós produkciót mutattak be.

 

 

 

Igazi lovasként a két kislány és a segítők, valamint Korcsik János lovas fogattal lóháton tették meg a Szentes - Szarvas távot oda és vissza is. Ahol az autóforgalom engedte, ott lóháton mentek a fiatalok, a veszélyesebb szakaszokon pedig felültek a szekérre.

 

 

 

Korcsik János a Kinizsi TE lovas szakosztályának elnökét a két kislány oktatóját faggattuk, hogy hogyan értékeli a lányok szereplését?

- Most, hogy vége a bemutatónak fellélegeztem, mert egy ilyen nagyszabású rendezvényen nem illik bekiabálni és utasítással segíteni a szereplőt, de tudni kell, hogy egy lovas produkcióban mindig tudni kell rögtönözni és a pályán a gyerekek egyedül vannak és csak a lélekjelenlétükben és a helyzetfelismerő képességükben bízhatnak.

 

 

 

Mióta tanulnak lovagolni a lányok?

Mindketten több, mint öt esztendeje lovagolnak. Nagyon ügyesek és ezt az is bizonyítja, hogy a nagy csikósok között ők is felléptek az egyik napon, de igazi értékmérő a közönség. Mivel sok és nagy tapsot kaptak, ezért büszke vagyok a két lányra.

 

 

 

A két csikós kislány produkciója nagyvonalakban úgy nézett ki, hogy belovaglás közben felváltva csörgettek karikás ostorukkal, majd jöttek az állva, ülve csörgetések és ezek utána a lovak le lettek fektetve. A lófektetést Ági csinálta meg mindkét lóval, mert fizikailag és alkatilag (valamint rá mind a két ló hallgat) ezt a produkciót ő volt képes megcsinálni. Mivel a ló nem egy "sztahanovista" állat, ezért a kislányok a náluknál sokkal erősebb állatokkal "légyszives" alapon tudnak egy-egy mutatványt megcsinálni. Niki az idén kezdte ezt a produkciót megtanulni és ő a 12 éves Kapitányt lovagolta, míg Ági már tavaly sikerrel mutatta be ezt a csikós műsort. Ő egy a 4 éves Gangost lovagolta.

 

 

Szentes, 2005. 07. 27.

 

.