I. Közbiztonsági családi nap

 

 

Az önkormányzat 2003 decemberében alkotta meg a város bűnmegelőzési és közbiztonsági koncepcióját. Azt követően a megfogalmazott feladatok végrehajtására létrehozta a Védelmi Operatív Ellenőrző Eseti Bizottságot, amely közel egy éve működik.

 

 

 

Csányiné dr. Bakró Nagy Vera aljegyző, a polgármesteri hivatal közigazgatási osztályának vezetője úgy fogalmazott a bizottság utóbbi ülésén, hogy a közbiztonság nehezen megfogható fogalom, és sok minden tartozik bele. Mint például: van-e a város lakosságának munkája, eléri-e az orvost, végig tud-e menni az utcán, hogy ne féljen, törődik-e valaki az egyedülállókkal, a betegekkel, talál-e az utcán rendőrt?

 

 

Az első közbiztonsági és családi nap sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a közbiztonságot csak a lakossággal együtt lehet megteremteni. A város lakóinak biztonságérzete csak akkor növelhető, ha maguk az állampolgárok is részt vesznek a munkában. A védelmi bizottság, illetve az önkormányzat a meggyőzés érdekében rendezte meg az első közbiztonsági családi napot 2005. június 4-én.

 

 

 

Szerencsére a jó időjárás is kedvezett a szervezőknek, mert rekkenő hőség várta az érdeklődőket a sportpályákra. Igaz, hogy ebben az időben jobban esett volna a strandon lenni, de így is akadt szép számú közönség.

 

 

 

Az első program keretében alakformáláson vehettünk részt, mely tornába bárki bekapcsolódhatott.

 

 

A város csúfításának érdekében az elmúlt évben már kijelöltek egy graffiti falat ezen a területen, amelyre a fiatalok korlátlanul felfesthetik elképzeléseiket.

 

 

 

Erre a napra újra fehérre mázolták a graffiti falat és kezdetét vette az I. Graffiti verseny.

 

 

 

Aki idegenkedett a falfirkától, annak lehetősége volt aszfaltra rajzolni.

 

 

 

A közlekedésbiztonság megteremtése érdekében a rendőrség kerékpáros ügyességi versenyt szervezett, ahol nem csak gyakorlatban, hanem elméletben is bizonyítani kellett.

 

 

 

Gyöngyfűzésre leginkább lányok jelentkeztek, de a korongozást már fiúk is kipróbálták. Ezen a rendezvényen is volt felvilágosító és tanácsadó sátor, ahol megismerkedhettek a gyerekek a DADA (Dohányzás-Alkohol-Drog-AIDS) programmal.

 

 

Igaz a megnyitóra sokan kíváncsiak voltak, de van egy másik körülményt, amely igencsak befolyásolta a rendezvény látogatottságát. Ez a körülmény a téma volt! Sok szülő úgy van vele, hogyha nem látják a problémát, akkor probléma nincs. Ezt nevezik igazi struccpolitikának. Ezt azt jelenti, hogy a sportpálya nagyobb nézőközönséget is be tudott volna fogadni, csakhogy a közbiztonság, nem egy üdítő téma. Talán ezt a programot össze kellett volna hangolni egy nagyobb rendezvénnyel (pl. strand party, majális) mert azok a rendezvények nagyobb tömegeket megmozgatnak.

 

 

Az egyik legmegrázóbb találkozás az volt, amikor egy olyan budapesti csoport tagjaival találkozhattak a fiatalok, akik kipróbáltak drogokat, és ők a saját kárukon megtapasztalt érzéseket és fájdalmakat adták át a fiataloknak, ezzel is felhívva a figyelmet, hogy a drog, az a problémákat nem oldja meg, csak egy időre feledteti, sőt növeli azt.

 

 

 

A Megálló csoporttal való beszélgetés után kezdődött a Dózsa-házban a Pollákos amatőr színjátszó társulat előadása, ahol István a király című rockoperát tekinthettük meg "pollákos" feldolgozásban.

 

 

 

A családi nap programja igen sokszívű volt, és a már említetteken kívül volt még a "Tízezer lépés" a Tisza-gáton program, a salakos pályán rendőrkutya-bemutató, majd tűzoltó bemutató. Volt pingpong-verseny, melyet „végkimerülésig“ terveztek a nagy sátorban, éjszakai foci a Spartacus pályán. Este diszkó várta a fiatalokat drogmentesen, tisztán és belépő nélkül a Művelődési és Ifjúsági Házban.

Szentes, 2005. 06. 09.

 

 

.