Gyáravató az Ipari Parkban

 

A HK-Ceram Kft. 2004 őszén a Szentesi Ipari Parkban vásárolt egy kb.10.000 négyzetméteres telket azzal a céllal, hogy zöldmezős beruházásként ipari kerámia alkatrészeket gyártó üzemet létesítsen.

Az ipari kerámia-alkatrészeket előállító üzemet 2005. június 8-án avatták fel a szentesi Ipari Parkban.

 

 

 

Szentes Város Önkormányzatának támogatásával nagyon rövid idő, mindössze néhány hónap alatt berendezett gyár létesült Szentesen. Az Önkormányzat anyagi támogatása a kedvezményes telekár, amely ellenében a cég vállalta, hogy a városban az év végéig 20, 2006 végéig pedig összesen 40 munkahelyet létesít.

 

 

 

A főleg helyi munkaerő foglalkoztatása egyébként már a beruházás során megvalósult: a tulajdonosok elvi kérdésként kezelték, hogy nagyrészt szentesi kivitelezők dolgozzanak a csarnok létrehozásán - mondta a gyár tulajdonosa Reiner Bornemann úr, aki egyebek mellett kiemelte, hogy a magyaroknak van üzleti érzékük és szorgalmas emberek.

 

Reiner Bornemann a gyár tulajdonosa, Szirbik Imre Szentes polgármestere és Garamhegyi Ábel a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára közösen avatta fel az új létesítményt

 

 

 

Milyen ipari kerámia alkatrészeket állít elő az üzem? - kérdeztük a HK-Ceram Kft. gazdasági vezetőjét Béres Andrást.

 

- A fő termékek olyan különleges kerámia tartó állványok, amelyekre a tetőcserép-gyártók a kiégetendő cserepeket az égetéskor ráteszik. Az állványok különlegessége az, hogy több száz olyan égetési periódust bírnak ki törés és deformáció nélkül, amelynél a legmagasabb hőmérséklet túllépi az 1.000 Celsius fokot. Mivel a tetőcserepek alakja az égetés során változik, nagyon fontos, hogy egy precíz kialakítású állványhoz idomuljanak, ne deformálódjanak.

 

 

 

- Főbb ügyfeleink a nagy tetőcserép gyártó cégek elsősorban Németországban, Ausztriában, de partnereink között van holland és belga cég is. Egy-egy tetőcserép kifejlesztésében is részfeladatunk van: a cseréppel együtt a megfelelő égető-állványt is ki kell alakítani. A különböző alapanyagok granulátum formájában érkeznek, melyeket aztán a saját receptúránk szerint keverünk ki vízzel.

 

 

 

- Az így nyert masszát formákba öntjük, majd szárítjuk. Ezután következik az égetés.

 

 

 

- Égetés után a termékeket osztályozzuk, majd készre csiszoljuk. Ezután következik a csomagolás, majd az áru szállításra kész.

 

- A gyártás során nem dolgozunk veszélyes anyagokkal, a termékek nem kapnak mázbevonatot. Így a környezet terhelése a számítógép-vezérelt, földgáz üzemű égető kemence szén-dioxid kibocsátására korlátozódik. Kevés vizet használunk, melynek nagy részét a szárítás során elpárologtatjuk.

 

 

 

- A forgalmunk felfutása gyors: az első év néhány százmilliója után a következő években évi egymilliárd forint körüli forgalomra számítunk. Az újonnan csatlakozott országok ingatlan állománya jórészt felújításra érett. A természetes anyagok, így a hagyományos tetőcserép felhasználása reneszánszát éli Európában. Biztosak vagyunk benne, hogy hosszú évtizedekben tudunk gondolkodni, amikor a gyár jövőjét tervezzük.

 

Szentes, 2005. 06. 10.

 

.