A győzelem napjára emlékeztek

 

 

 

Európaszerte nagyszabású ünnepségeket tartottak a II. világháború európai végének 60. évfordulójára emlékezve. A szövetségesek és Németország 1945-ben, ezen a napon, május 8-án írták alá a fegyverszüneti egyezményt Berlinben. Az aláírási ceremónia május 9. első perceire is áthúzódott, moszkvai idő szerint pedig teljes egészében május 9-én zajlott le, így Oroszországban május 9-ét tekintik a győzelem napjának.

 

 

 

 

 

"Eisenhower tábornok arról tájékoztatott, hogy a német erők megadták magukat az Egyesült Nemzetek szervezetének. A szabadság zászlaja leng egész Európában."

Ezekkel a szavakkal jelentette be a szövetségesek győzelmét az amerikai elnök 1945. május 7-én néhány perccel azután, hogy Németország nevében Alfred Jodl tábornok kapitulált a franciaországi Reims-ben. Egy nappal később a fegyverszüneti egyezményt is aláírták Berlinben.

 

 

 

 

 

A második világháború európai befejezésének 60. évfordulóján a szabadság nagy győzelmére emlékeztek  világszerte és így történt ez kicsiny városunkban, Szentesen is. Ezen a napon (2005. május 9.) a város vezetése, a politikai pártok, fegyveres testületek és civil szervezetek képviselői, az Amerikai Egyesült Államok képviseletében Kevin McGrant katonai attasé valamint az Oroszországi Föderáció Debreceni kirendeltségének képviseletében Szergej Borozdin főkonzul helyezte el az emlékezés koszorúit a II. világháborús emlékműnél és a Szovjet katonai síremléken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2005. 05. 10.

 

.