A tea csodálatos hatalma

 

 

 

A teaital élvezete - csakúgy mint a kávéé - az egész világon elterjedt, bár fogyasztása annál számottevően kisebb mértékű. A tea csodálatos hatalmáról teázással egybekötött előadást hallhattunk a Városi Könyvtárban 2005. április 2-án, ahol a gyógyteákat Lengyelné Bari Mária, az élvezeti Teákat Piti Mária mutatta be.

 

 

 

Kezdjük az elején! - Mi a tea, és honnan származik? A tea egy ital, ami a tea növény (Canekkia sinensis vagy Thea sinensis) forró vízben való kifőzésével készül. A "tea" szót használják magukra a teacserje leveleire is, mely Délkelet-Ázsia csapadékban gazdag vidékeinek haszonnövénye. Őshazája Assam (Kelet-India) volt, legnagyobb fogyasztói azonban mindig is a kínaiak voltak. Európába a hollandok hozták 1600 körül, majd később az angolok tengeri úton, az oroszok pedig szárazföldi karavánúton szállították a teát a nyugati kereskedelmi központokba. A legutóbbi időkig még a megnevezésben is helyett kapott a szállítás körülményeinek a megjelölése : a vásárlók "angol tea", "orosz tea" vagy "karaván tea" néven ismerték a különböző teakeverékeket.

 

 

 

Milyen fajta teák léteznek? A három fő kategória a zöld, a fekete és az oolong. Mindhárom típust ugyanabból a növényfajból készítik. A fő különbség, az eltérő feldolgozás. A fekete tea több óráig fermentálják mielőtt előkészítenék eladásra, az oolong kevesebb fermentálásban részesül és a zöld teákat pedig egyáltalán nem fermentálják.

Több száz különféle növényt használnak főzetekhez. Ezeket néha gyógyteáknak hívják. A leggyakrabban gyógyteának használt növények a borsmenta, a kamillavirág, a csipkebogyó, a citromkóró és az ánizskapor.

Van néhány túlzó elképzelés a növényi főzetek gyógyhatásáról, de egy-két növény valóban jó hatást gyakorolhat. Például a csipkebogyó C-vitamint tartalmaz, a kamilla sok embernek segít ellazulni és a borsmenta csillapítólag hat a gyomorra. A gyógynövények problémákat is okozhatnak, de hogy ezeket elkerüljük ezért mindig olvassuk el a teák útmutatóit, és kérdezzünk meg szakembereket.. A kamilla például allergikus tüneteket válthat ki azoknál, akik parlagfű allergiában szenvednek.

Szentes, 2005. 04. 10.

.