Idén rövid volt a farsang

 

A farsang január 6-án vízkereszttel kezdődött. Vízkereszttel zárult le a karácsonyi ünnepkör, s kezdődött meg a farsang. A farsang ideje változó, mégpedig a húsvét vasárnap függvényében. Idén február 8. a farsang utolsó napja.

Ebben az évben nagyon korán van húsvét, mert a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnap húsvét vasárnapja, ami idén március 27-re esik. Ettől a naptól negyven napot kell visszaszámolnunk, ez az a bizonyos húsvétot előkészítő nagyböjt időszaka. De ki kell hagyni a vasárnapokat a negyven napból, és akkor megkapjuk a húshagyó keddet, vagyis a farsang utolsó napját, ami idén február 8. Február 9-én már hamvazó szerda van. Hamvazó szerdán a katolikus templomokban már arra figyelmeztetik a hívőket, hogy porból vétettünk, porrá leszünk és megkezdődik a nagyböjt.

Általában azt szokták gondolni az emberek sok évtizedes hagyomány szerint, hogy február, az eleve a farsang időszaka, de az idén (2005.) ez az időszak rövid időintervallumot ölel át.

 

 

 

Ezért a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában 2005. február 4-én rendezték meg az iskola farsangi ünnepségét. Az osztályok a legváltozatosabbnál változatosabb jelmezt öltötték magukra, és volt itt kéményseprő csapat de megelevenedett a Shrek rajzfilm fináléja is.

A továbbiakban tekintsék meg a farsangon készült képeket!

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2005. 02. 09.

.