"Emlékezzünk régiekről!"

 50 éves a Zeneiskola

 

 

 

50 évvel ezelőtt kezdődött Szentesen az állami zeneoktatás. A jubileum alkalmából 2005. november 12-én ünnepi hangversenyt rendeztek a Tóth József Színházteremben, ahol az iskola egykori növendékének, Balázs Árpád Erkel-díjas zeneszerzőnek az évfordulóra komponált oratóriumát is bemutatták.

Mihály Béla az iskola igazgatója köszöntőjében összefoglalta az iskola rövid történetét, mely oktatási intézmény épülete az 1800-as évek végén épült (Úri kaszinónak), és az 1989-ben befejezett felújításkor nyerte el mai képét.

Az iskola alapfokú művészetoktatási intézmény. Tanulóink nagy része a város általános és középiskoláiból kerülnek ki, de vannak óvodás és felnőtt korú növendékeink is. Az iskolában a zeneművészeti ágon belül hangszer, magánének az ezekhez kapcsolódó elmélet, kamarazene, zenekari, énekkari oktatás folyik. Minden fa- és rézfúvóst, vonós- és ütőhangszert, zongorát, orgonát gitárt, szintetizátort tanítanak. Népzenei tanszak (citera, tekerő) is működik. Az iskola növendékei a hangszertanulás mellett – kötelező tárgyként – szolfézst, zeneirodalmat, zeneelméletet tanulnak. A magasabb osztályos hangszeres növendékek vonós- és fúvószenekarban, citeraegyüttesben, énekkarban és kamaraegyüttesekben muzsikálhatnak. A szorgalmas, jó képességű tanulóink növendékhangversenyeken, bemutatókon, versenyeken, fesztiválokon szerepelnek, képviselik iskolánkat. A táncművészeti ágon néptánc és társastánc tanítása folyik.

 

 

 

A jubileumi ünnepi hangverseny első fellépője volt Takács Tibor, az iskola volt növendéke, aki tubán játszott, és a szentesi zeneiskola zongoraművésszé lett egykori növendéke Lucz Ilona kísért.

 

 

 

Az iskola teret ad a modern irányzatoknak, hogy mindvégig ragaszkodnak a klasszikus értékekhez. Ezt is értékelhette Magyar Bálint oktatási miniszter, akinek az elismerő oklevelét Szirbik Imrétől vette át Mihály Béla. A polgármester ünnepi köszöntőjében azt is mondta: sokan kötődnek a zeneiskolához, egyesek mesterei lettek hangszerüknek, mások zenekedvelők. Ő is az utóbbiakhoz tartozik.

 

 

 

A műsorban a szegedi egyetem docense, Lucz Ilona zongoraművész a külföldi és hazai koncertek szereplője, kurzusok vezetője következett, akinek játéka nagy hatással volt szülővárosának közönségére.

 

 

Az ünnepi hangverseny szünete után jött a várva várt ősbemutató.

A jubiláló iskola felkérésére írta az Emlékezzünk régiekről! című oratóriumát hét tételben Balázs Árpád, amelyet a Nagy János vezette Bárdos Lajos Vegyes Karnak és a Mihály Béla dirigálta városi fúvószenekarnak komponált.

 

Az oratórium hangfelvételét két minőségű hangfelvételen
hallgathatják meg!

 1. Kisebb méret                       2. Nagyobb méret

3,57 MB                                                                                19,1 MB

 

 

 

Az Erkel-díjas érdemes művész, az Európai Művészeti Akadémia tagja, Szentes díszpolgára olyan fantasztikus darabot alkotott egykori iskolája jubileumára, hogy vastapssal jutalmazta őt a publikum a muzsikusokkal együtt.

 

 

 

Ráadásként aztán felcsendült az oratórium hatodik tétele, az Örvendezzünk! Iskola született! című. Nem is akármilyen iskola, ha csak azt vesszük, hogy milyen nagyszerű embereket adott a magyar és az egyetemes zeneművészetnek.

 

 

 

Szentes, 2005. 11. 15.

 

.