Miniszteri szakmai elismerés

 

Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter a "Szociális Munka Napja" alkalmából 2005. november 11-én adott át szakmai elismeréseket a fővárosban a BM Duna Palotában.

A Szociális Munkások Nemzetközi Szövetsége 1997-ben jelölte meg november 12-ét a szociális munka napjaként, amely minden évben jó alkalommal szolgál arra, hogy a szakterület felhívja a közvélemény figyelmét azokra, akik az elesettekért dolgoznak. Szociális munkásnak lenni jóval több, mint munka: szolgálat ez a szó legnemesebb értelmében.

 

 

Dr. Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter a "Szociális Munka Napja" alkalmából "Szociális Munkáért Díj" szakmai elismerést adott át Gál Antal, a Szentesi Családsegítő Központ igazgatójának.

 

Gál Antal 1993 óta dolgozik szociális és gyermekjóléti területen, mely idő alatt igen sokat tett a gyermek- és ifjúságvédelem fejlesztéséért, a különböző ellátási területek megvalósításáért. Ezen törekvését nem csak saját városában Szentesen, hanem lehetőségéhez mérten az ország más területén is igyekezett érvényre juttatni.

Pedagógusi végzettsége után, mentálhigiénés, és szociális menedzser diplomát szerzett. A szakvizsga megszerzését követően, felvételre került a szakértői névjegyzékbe gyermekjóléti területen.

Iskolai munkavállalását követően, 1993 került a Szentesi Családsegítő Központ élére, melyet azóta is vezet. Szakmai munkája és a hazai gyakorlat fejlesztése érdekében, több esetben tanulmányozta külföldi gyermekvédelmi rendszerek működését, mely tapasztalatok magyarországi adaptálásáért síkra szállt.

Szakmai munkáját jól nyomon lehet követni, az általa Szentesen létrehozott új szolgáltatások bemutatásával, hiszen 1993-óta 12 ellátási formával gazdagította a város szociális és gyermekjóléti szolgáltatásait.

Intézményvezetőként Magyarországon az elsők között, 1994-ben hozott létre anya-gyermek szállót, mely szolgáltatást továbbfejlesztve, a megye egyetlen családok átmeneti otthonaként a mai napig fogadja a rászoruló családokat.

 

 

 

Szintén az elsők között hozta létre a gyermekjóléti szolgálatot, amely példaértékűnek számít a mai napig. Szakmai munkájának minőségét bizonyítja, hogy az általa vezetett intézmény gyermekjóléti szolgálatát 1999-ben a Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatal megyei módszertani intézménynek jelölte ki, melyben, mint módszertani munkatárs is tevékenykedik.

Az utóbbi években, a kistérségi szintű gyermekjóléti alapellátások minél hatékonyabb megvalósításáért dolgozik, kistérségi és országos szinten egyaránt.

Társadalmi tevékenyégét, altruizmusát bizonyítja, hogy a Szociális Igazgatók Magyarországi Egyesülete - alapító és vezetőségi tagja, a Benignus Közhasznú Egyesület alapító tagja és elnöke, a Magyar Családsegítők és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesületének tagja, illetve módszertani intézményvezetőként szintén alapító tagja a Módszertani Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesületének, ahol elnöki tisztség betöltésére kérték fel.

Gál Antal, rendszeresen vesz részt szakmai anyagok előkészítésében, kidolgozásában, véleményezésében.

2001-ben az Országos Szociális és Gyermekvédelmi Továbbképzési és Szakvizsga Bizottság megbízására, részt vett a gyermekjóléti alapellátások ill. a családvédelem szakvizsga követelményrendszerének kidolgozásában, mely bizottságnak 2002-ben tagjává választották.

Az elismerésre a Módszertani Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete jelölte díjazottat.

Szentes, 2005. 11. 15.

.