Finn vendégek érkeztek az ünnepségre

25 éves a Koszta suli

 

 

 

A Koszta József Általános Iskola ebben az évben ünnepli fennállásának 25. évfordulóját.

E jeles évforduló ünneplésére vártak az iskola finn testvériskolájából (amely Szentes testvérvárosában található) egy csoportot.

 

 

 

A finn diákok és kísérőik több nappal az ünnepség előtt megérkeztek városunkba, akik 2005. október 27-én délelőtt Szentessel ismerkedtek a várost bemutató prezentációs CD segítségével. (www.szentesinfo.hu/mozaik/idgcd).

 

 

 

Ebéd után pedig mindazt amit már képen láttak megtekintették személyesen is.

 

 

Jubileumi ünnepség

 

 

 

Az iskola a jubileumi ünnepségét a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében rendezte meg 2005. október 28-án.

 

 

A nagyszabású kulturális műsorban nemcsak a Koszta József Általános Iskola diákjai és a Petőfi Sándor Általános Iskola növendékei szerepeltek, hanem a finn testvériskola diákjai is.

 

 

 

Az első műsorszámok után következett Almási Jánosné igazgatónő ünnepi beszéde, mely összefoglalta az iskola elmúlt negyedszázadát.

 

 

 

25 éves lett iskolánk

Ünnepelni jöttünk, s ezt a nem mindennapi jubileumot összekapcsoljuk finn barátaink fogadásával. Nagyon vártuk őket, hiszen másfél éve találkoztunk utoljára. Az Ő iskolájuk Kaarinában is hasonló korú, még nem tartozik az öreg almamáterek közé.

A múlt azonban meghatározóvá vált ott is és itt, a Koszta József Általános Iskolában is, hiszen 25 év alatt már két nemzedék gyermekei nőttek fel a falai között.

A negyed század alatt   közel 1800 diákot nevelgettünk, tanítottunk, s legtöbbjükre büszkék lehetünk.

Jó érezni azt, hogy a napi problémák intézése során segítségünkre sietnek a jó szakemberek, kedves mosollyal várnak az üzletekben az eladók, betegségünkben ápolnak, gyógyítanak, iskoláinkban már ők is tanítanak, többen híres emberekké váltak; s - Ők- valamennyien: régi tanítványaink. Becsülettel megállják helyüket az élet sok-sok területén. Büszkék vagyunk rájuk, hisz örökre iskolánkhoz tartoznak.

Meghatározóak a gyökerek, s az idő előrehaladtával az emlékek, az élmények még nagyobb érzelmi kötődést teremtenek. Sok-sok barátság, munkakapcsolat, szerelem, megalapozott tudás, tehetség bontakozott itt ki az évek során.

 

 

 

Az egység: -diák-tanár- s a születésnapját ünneplő épület adja a nagy betűs ISKOLÁT, az együttmunkálkodás, az összetartozás alapját. Ez már a kezdetekkor is így indult, s ezt a szellemiséget sikerült a mai napig is éltetnünk.

Diákok-szülők-tanárok csinosították, takarították a tanévkezdésre épp hogy megszülető új iskolát, a Köztársaság Úti Általános Iskolát. Sok-sok közös munka eredményeként indulhatott az első tanév 1980-ban Takács Pál igazgató úr vezetéséve 31 kolléga s 371 gyerek lelkes csapataként.

Kollégáim közül 8-an még ma is a tantestületünk tagjai, többen pályakezdőként kerültek ide, egyetlen munkahelyként ragaszkodva hozzá.

Azóta is szeretjük iskolánkat, hiszen hozzánk tartozik: lassan öregedő bútoraival, sokat használt tábláival, virágos-mosolygós ablakaival.

Többször váltott nevet, hiszen ahogyan az élet, a társadalmi változások bennünket is sodortak, az iskolának is formálódnia, változnia kellett.

Így 1983-ban Hámán Katóról, majd 1992-ben Koszta József híres szentesi festőnkről nevezték el az épp benne lakó tanulók, s tanárok. Mind a két időszakban a tanári karba jelentősen meghatározó volt a csapatépítő, egymást segítő erő, mely az őket összefogó további, már nyugdíjba vonult igazgatóink érdeme is volt: Köszönhetjük ezt Takács Pálon túl Dr. Kovalovszki Lajosnénak és Dr. Lóczi Jánosnénak.

 

 

 

 

 

Koszta József Általános Iskola

1992-ben igyekeztünk olyan névadót találni, aki életútjával leginkább illik arculatunkhoz, feladatunkhoz, s rajtunk múlott, hogy milyen tartalommal töltöttük meg.

Most 2005-ben , valamennyiünk nevében kijelentem, hogy ma is jó „Kosztásnak” lenni, hiszen második otthonunk az a hely, ahová naponta bejárunk: jelenlegi diákok-tanárok.

Sokat alakult, változott iskolánk, mert mindig az új bent -lakók igényeit, lehetőségeit, arculatát tükrözi.

Új gyerekekkel, régi-új tanárokkal, lassan a diákból szülővé váló anyukákkal-apukákkal, ismerős nagyszülőkkel igyekszünk benne úgy élni, hogy legfontosabb értékünk legyen a képesség szerinti tanulás, az alapos felkészítés a középiskolai évekre. A közösség- és emberépítés számtalan lehetőségeit kihasználva a színes szabadidős programjainkon, emlékezetes ünnepségeinken, baráti kapcsolatainkban.

Európa ablakot nyitott, s mi is nyitottak vagyunk a partneriskolákkal való kapcsolataink ápolására itthon, konzorciumi tagként a régióban, s külföldi kapcsolatainkban.

Kívánom, hogy ez a lehetőség, hangulat és - eredményesség továbbra is erőt adjon munkánkhoz.

Közösen éljük, építsük, vigyázzuk iskolánkat, barátságainkat, hogy a jövő számára is meghatározóvá válhasson!

Ady szavait idézve: Ha élet zengi be az iskolát, az élet is derűs iskola lesz. S szent frigyüket így folytatják tovább.

 

 

Szentes, 2005. 11. 02.

 

.