XIII. "Kertmagyarország felé" kiállítás

Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola   2005. szeptember 30 - október 2.

 

A Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola "Kertmagyarország felé" elnevezésű kiállítása 2005. szeptember 30-án nyitotta meg kapuját.

A kiállítás megnyitója kettő ünnep az iskola életében, mert nem csak az agrár seregszemle vette kezdetét, hanem a több, mint egy esztendeje készülő beruházás az iskola aulája is most lett felavatva.

 

 

A magyar agrárium kitörési ágazatának nevezte a kertészetet Gráf József földművelésügyi miniszter a megnyitón. Mint mondta, a mezőgazdaság nehéz helyzetben van, de kertészeti termékei a világon bárhol kiváló minőségűnek számítanak. Farkas Sándor országgyűlési képviselő úgy véli, az intézmény központi terében felállított bőségszaru, mely a csongrádi művészházaspár Máté István és Lantos Györgyi alkotása, jelképes: a jövőben bőséges termést hozhat. Szirbik Imre polgármester fontosnak tartotta megosztani hallgatóival az élményt, amely néhány napja a Rajna partján érte: a szentesi Délkertész fehér paprikájával találkozott Nyugat-Európában. Mint mondta, az uniós hétköznapok valóságában jelen van a szentesi hungaricum, védjegyeként a hazai minőségnek.

 

 

A három napig tartó kiállításon az iskola osztálytermeiben, tornatermében és az udvaron a környékbeli kertészetek szó szerint legfrissebb termékei voltak láthatók. A méztől a paradicsomig, a gyümölcskávétől a borig minden volt mi szem és száj ingere. A kertészek is találtak maguknak látnivalót, mert a hidrokulturás növénytermesztés alapjától a kertészeti szerszámokon és gépeken át a virágpalántáig volt minden.








































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

A Kertmagyarország kiállítás egyik legizgalmasabb programja volt a középiskolások számára rendezett virágkötő verseny, amelyen külföldi testvérintézmények tanulói is megmérették magukat. A legjobbnak a müncheni Leigh Smith bizonyult.

 

   



























































































Húzd az egér nyilát a képekre!

Szentes, 2005. 10. 04.

 

 

.