Szeretet és harmónia

 

2005. január 6-án a Városi Galériában nyílt meg Bánvölgyi László szobrászművész kiállítása. A kiállítást Dr. Tóth Attila művészeti író az alábbi szavakkal nyitotta meg:

Bánvölgyi László szobrain, kisplasztikáin végigtekintve az embernek olyan érzése támad, mintha egy álombéli időutazást tenne egy olyan korban, amikor még mindennek értelme, jelentése, értelmes és érzelmes küldetése volt. Kaotikussá zavarodott, nagyon keservesen átlátható, kétségek között vívódó, bizonytalan világunkban ez az őrömmel művelt, szeretetet és érzékenységet kisugárzó szobrászat elsősorban lírai attitűdjével érint meg és nosztalgikus érzéseket kelt bennünk a vágyott bensőséges nyugalom, a harmónia iránt. Pedig semmi magamutogató, öncélú, érzelmi túlfűtöttségre utaló plasztikai bravúr nincs ezekben a következetes realizmust képviselő szobrokban. Témái is többnyire hétköznapiak, a hozzá legközelebb állókról készített portrék, jelenségek foglalkoztatják

 

 

 

Bánvölgyi az a szobrász, aki kezdettől fogva tudta, hogy mi vezérli a szobrászat világába, akit a mesterség elsajátítása csak megerősített a génjeiben hordott humanizmusában és klasszikus példaképeken nevelkedett realizmusában.

 

 

 

A szobrászat emberarcú alakító hagyományának eredményein nyugvó, természetelvű plasztikai alakítás igényességét jó műhelyben, kitűnő mesterektől sajátította el a szegedi Tömörkény Művészeti Gimnáziumban. Szobrász-restaurátor szakon diplomázott a budapesti Magyar Képzőművészeti Akadémián, nem véletlen hát, hogy a remekművek tanulmányozása, restaurálása során szerzett ismeretei és értéktisztelete jelentik számára a zsinórmértéket minden vésőütésnél, szobrot alakító kézmozdulatnál.

Útkeresés nélkül lépett a pályára és ma sem téríthetik el őt járt útjáról divatos irányzatok, sikerrel kecsegtető, de múlékony szobrászi mutatványok. A nehezebbik és a hálátlanabb utat választotta, mert messzebbre tervez és a messzi múltból töltekezett.

 

 

 A kiállítás megtekinthető január 6-29-ig, keddtől-péntekig 10-13 és 15-18 óráig, szombaton 9-13 óráig.

Szentes, 2005. 01. 07.

.