A Magyar Kultúra Napja

 

Január 22-dike nem piros betűs a naptárban és mégis ünnepnap. Nem csak azért, mert egyik legnagyobb költőnk Kölcsey Ferenc e napon fejezte be "nemzeti imádságunk" a Himnusz megalkotását, hanem azért is, mert ezen a napon nyelvi kultúránkat is ünnepeljük, melynek megóvása valamennyiünk szent kötelessége.

 

 

 

A Magyar Kultúra Napjának tiszteletére városi ünnepségsorozatot szerveztek, mely versmondó versennyel indult és számos koncertet foglalt magába. A központi ünnepséget a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolában rendezték meg 2005. január 21-én.

 

 

 

A különböző műsorszámok stílusa az autentikus népzenétől a komolyzenén át a modern jazz-ig terjedt.

Balla Tibor tekerő muzsikája után vehette át Szirbik Imre polgármestertől Péteriné Dunda Mária, ny. zongora tanárnő az Arany Katedra emlékplakett, melyet a magyar kultúra napja alkalmából az Oktatási Minisztérium adományozott neki.

 

 

 

A kortárs darabok között jól megfért és színesítette a műsort Nagy János orgona muzsikája.

 

 

 

 

Ahogy távolodtunk a koncert kezdetétől úgy távolodtunk a népzenétől és jöttek a könnyedebb műfajok.

Jazz-standard-eket adtak elő a zeneiskola tanárai (Ének: Károlyfalvi Krisztina, Szintetizátor: Mészáros Gábor, Nagybőgő: Mészáros János, Ütő: Kertész Ákos)

 

 

A jazz-standard-ekből részlet ITT hallgatható meg!

 

 

 

Az utolsó műsorszám előtt a közoktatási és  közművelődési intézmények vezetői könyvcsomagokat vehettek át Szirbik Imre polgármestertől. A csomagokban helyi kiadványok mellett megtalálható volt a Magyarország Album.

 

 

Szentes, 2005. 01. 25.

 

.