III. Szentesi Lecsó Fesztivál - 2004

 

 Délutáni program

 

 

Délután két óra után már kezdtek készülődni a csapatok.

MI KELL A JÓ LECSÓHOZ?

- És azt mi módon készítsük el? -

A lecsó olyan étel, amelynek sem a hozzávalói, sem az elkészítése nincsen pontosan meghatározva, mindössze abban egyezik meg majdnem minden lecsórajongó, hogy az alapvető fontosságú hozzávalók a vöröshagyma, a paradicsom és a paprika. Ezek mennyisége is ízlés szerint változik. Szentesen pl. 1 rész hagyma, 2 rész paradicsom és 4 rész paprika az irányadóak.

 

 

 

 

Az alapkoncepció az elkészítéshez: hozzávalók feldarabolása, a hagyma megpárolása, majd a paradicsom és a paprika hozzáadása, végül az étel készre főzése. Innentől kezdve akár vallásháborúvá is terebélyesíthető eltérések vannak mind az elkészítés apró fortélyai, mind a további belevalók kérdéseiben. Az első komoly döntést igénylő kérdés, hogy a hagymát milyen zsiradékon kell megpárolni; ez lehet szalonna zsírja, bolti vagy házi disznózsír, olaj vagy margarin de akár libazsír is, azaz mindegy, csak zsiradék legyen.

 

 

 

A felhevített zsiradékon a hagymán kívül piríthatunk például kolbászt, illetve amikor a hagyma megpárolódott, ízlés szerint pirospaprikát is szórhatunk rá. Persze vannak, akik a lecsónál sem tudják nélkülözni a fokhagymát, azt a vöröshagymával együtt kell pirítani. Megoszlanak a vélemények arról, hogy először jön-e a paradicsom, utána a paprika, vagy fordítva, netán egyszerre az egész.

 

 

 

Az "egyszerre mindent bele" elv ellen fellázadhat a fazék oly módon, hogy nem fogadja be a teljes mennyiséget és akkor baj van, lecsó nincs.

Akik nem eléggé reformosan táplálkoznak, sót is tesznek bele, ezt lehet a hagyma párolása közben, után, vagy a paradicsom, paprika hozzáadásakor. Ha kész a lecsó, már késő a sózás. A hagyma párolásakor kicsi vizet is lehet hozzáönteni, ettől puhább lesz a hagymakocka, és később a főzésnél szét is esik akár.

 

 

Amíg a csapatok pucoltak, addig az érdeklődők a színpadi programokon szórakoztak.

 

Aki csípősen szereti, ún. bogyiszlói paprikát vegyen hozzá; az igazán macsók hegyes-erős méregzöld paprikából készítik, majd a főzés ideje alatt a WC-papírt előrelátóan a hűtőszekrénybe teszik. A paprikát részben, vagy akár egészben lehet cukkinivel, patisszonnal is helyettesíteni, ekkor picit más ízzel találkozunk majd, de megéri kísérletezni.

 

 

 

 

 

Ha virslit, kolbászt, vagy lecsókolbászt is szeretnénk élvezni hozzá, elő kell készítenünk - lehet karikára vágni, de akár 10 cm-esre darabolni is - és mikor a paradicsom és a paprika benne van a fazékban és kicsit össze is esett, akkor kell hozzákeverni a virslit/kolbászt. Ha van, aki szalonnát pirít az elején, majd a hagyma párolása előtt kiveszi a zsírból a szalonnakockákat, ugyanekkor jön el az ideje, hogy visszategye a zöldségek mellé.

 

 

A verseny kezdete előtt már rotyogott a lecsó a Hunor kondérban melyet Cseh László készített a vendégeknek.

 

Közismert lecsóturbó a rizs, amit jobb előtte megfőzni (vagy nem, ki hogy szereti), a krumpli, amit a paprikával/paradicsommal együtt kell a fazékba tenni (vagy nem akkor), illetve a galuska, amit viszont akkor lehet beleszaggatni, amikor már bő levet engedett a zöldség, és félpuhára főtt -- de külön is megfőzhető és csak a kész lecsóba potty bele jól.

 

 

 

 

 

A lecsónak randa szokása, hogy igyekszik összeégetni a fogyasztó száját, ez ellen a hideg tejföl valamennyi védelmet nyújthat.

A már megfőtt ételbe lehet tojást is tenni - aki szereti, behabarhatja, vagy összekeverheti egy tálban a felütött nyers tojásokat, de lehet azonnal a fazékba is önteni - ennél a megoldásnál nagyon elővigyázatosan kell felütni, majd szaglással ellenőrizni a szavatosságát.

 

 

 

 

 

Míg a versenyzők várták a startot, addig a Vízilabdások kispályás focimeccset játszottak a TS (Telesport) sportriporterei ellen.

 

 

 

Ha valaki kész volt a zöldség pucolással, akkor egy picit rápihenhetett a startra.

 

Eltérnek a vélemények a lecsó szaftját illetően: van aki sokkal szereti, van aki kevéssel. A több szaft előnye a tunkolás élvezete. A fogyasztáshoz és a tunkoláshoz is elengedhetetlenül fontos a kenyér. A kenyér lehet fehér, félbarna, egészen barna vagy egészen fekete is, mindegyikkel nagyon jól tud esni egy jókora tányér lecsó.

 

 

 

              

Állvány van, de tűz még nincs!                   A szakszerű tűzrakás rakás!

 

 

 

 

A fenti képen (jobb oldali) látható csapat telefonos segítséget kér már a felkészülési idő alatt, amely nagyban befolyásolta a verseny végkimenetelét, de erről majd később!

 

 

14 óra 58 perckor hatalmas robbanással elsült Mészáros Zoltán a Hunor Coop elnökének a fakanala, és ezzel kezdetét is vette a lecsófőző versey.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Garai Sz. Imre gombás lecsót főzött.

 

 

Farkas Sándor országgyűlési képviselőnk, versenyen kívül speciális lecsót főzött, amelyben éppen lecsó nem volt, de egy fél borjú húsa landolt a kondér alján, és az igazsághoz hozzátartozik, hogy a csapattársak főztek lecsót ami gyorsan el is fogyott.

 

 

Földvári N. István rendőrkapitány és TSA kétbográcsos pirított lecsót készítettek, amelynek a megfőzéséhez két bográcsot használtak fel, mert a képen is jól látható máglyán gyorsan pirult (égett) a lecsó.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sokan kérdezik, hogy "Mitől lecsó a lecsó?"

Összefoglalva:

A lecsó attól az, hogy úgy nevezik.

 

            

 

 

 

 

A híresztelésekkel ellentétben a Rádió Szentes csapata nem Nutellás lecsót főzött. hanem zöldbabos lecsót, de a jövőt illetően azt mondták, hogy átgondolják a dolgot.

 

 

A rendőrkapitányéknál még mindig lobog a tűz és szinte serceg a friss lecsó. Egy gyors pirítás, és már jöhet is a bogrács csere.

 

 

 

 

 

Cseh László és a Hunor csapat több száz lecsót főztek meg a vendégeknek.

 

 

 

 

A gyerekek figyelmét a színpadon a POM POM együttes kötötte le addig amíg a szülők főzték a lecsót.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A zsűri a küllemet az összetételt az állagot a tartalmat és az ízharmóniát értékelte minden lecsónál.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           

 

 

Amíg a zsűri döntött, addig a Mosoly Csoport, a hagyományőrzők szórakoztattak minket.

 

 

 

 

Egészségünkre!

 

 

 

 A verseny végeredménye:

 

 

A legmagyarosabb lecsót Tóth Sándor követte el.        A legelegánsabb tálalást a Soós - Elefánti csapat alkotta.

 

 

 

 A legízletesebb lecsót Seress József főzte.            Szép és előremutató a Vöröskereszt csapatának főztje.

 

 

  A "Cél - 2005" különdíj Banduláéknak járt.             III. helyezéssel járó 10.000,-Ft értékű Hunor Coop

                                                                                                vásárlási utalványt nyerte Nagy Jánosné és 17-es csapata.

 

A II. Soós Éváék - 45-ös csapat - vitték el a 20.000,-Ft-os vásárlási utalványt. S akiknek minden együtt volt ezen a napon, és a kupa mellé a 30.000,-Ft-os vásárlási utalványt is vitték: 21-es csapat, Orosz Andrea és barátai. Emlékeznek? Volt egy csapat aki telefonos segítséget vett igénybe, és az eredményt tekintve nem is akármilyen sikerrel!

 

 

                                                                                           Locsold a sört!

 

 

A győztes csapat.

 

A 2004-es Szentesi Lecsó Fesztivál bajnoka a 21-es csapat, Orosz Andrea és barátai.

 

 

 

Persze a nap nem múlhatott el sztárvendég nélkül, így elsőként Fenyő Miklós lépett a színpadra, akit később Auth Csilla énekesnő követett.

 

 

 

 

 Találkozunk 2005. szeptemberében a

 negyedik szentesi lecsó fesztiválon!

 

Szentes, 2004. 09. 06.

 

.