Történelmi íjászverseny

 

 

Az Ond vezér Íjász Klub és a Szegedi Sas Íjászok közös hagyományőrző íjászversenyt rendezett 2004. augusztus 8-án a MÁV sportpályáján. A versenyre hagyományőrző ruhákban került sor, de számos hagyományhű, honfoglaláskori fegyvert is lehetett látni és kipróbálni.

A rendezvény szervezőinek nem csak az a célja, hogy rávilágítsanak múltunk jeles korszakára, hanem a fiatalokkal is szerettessék meg a hagyományőrzést mind a sportban, mind a hétköznapokban.

 

 

 

A résztvevők között volt olyan aki sportosan a versenyhez öltözött, de a nagyobb százalék viszont a hagyományőrzést tekintette fő irányvonalnak. Ha őseink páncélban lőttek, akkor a mai kor és a spotszerűség is azt kívánja, hogy az elődöket tisztelve legyen olyan versenyző aki ugyanolyan szerelékkel küzd meg az ellenféllel, mint elődeink. Így történt, hogy a képen látható fiatalember készített magának BMW és AUDI motorháztetőből egy páncélozott szereléket. A lapocskákat egyesével kivágta, kifúrta, majd olajban edzette. Ezután már csak a spárgával való összekötés volt hátra, és máris elkészült több heti munka végén a 15,5 kilogrammos teljes harci öltözék.

 

 

 

 

Feszültek a húrok és már tova is szálltak a vesszők, amelyek időnként jól megbújtak a pár centiméteres fűben.

Szentes, 2004. 08. 17.

.