Semmelweis-napi kitüntetések a kórházban

 

Semmelweis Ignác születésének 186. évfordulója utáni napon (2004. július 2-án) a szentesi kórházban is megemlékeztek a modern nyugati medicina fejlődésének egyik kulcsfigurájára Semmelweis Ignácra.

 

 

Semmelweis Ignác Fülöp (1818-1865) valószínűleg az egyik legismertebb magyar, de mindenképpen a legismertebb magyar orvos.

Semmelweis nagyságát a gyermekágyi láz kóroktanának felderítése, s az általa kidolgozott prevenció adta, amelynek során egy konkrét betegség okainak felderítésén túlmenően, a fertőzéssel és annak megakadályozásával kapcsolatban olyan elveket fogalmazott meg, amelyek jelentőségét csak egy jó évtized múltán a francia Pasteur és a német Koch bakteriológiai kutatásait követően ismerték fel.

A budai Tabánból származó, Bécsben tanuló és dolgozó, majd Pestre visszatérő Semmelweis ezzel a felfedezésével a modern nyugati medicina fejlődésének egyik kulcsfigurája lett.

 

 

 

A kitüntetettek listáját ITT tekinthetik meg!

A szentesi kórházban a Semmelweis-nap alkalmából nemcsak elismerések, de szerény pénzjutalmat is osztottak a kitüntetés mellé azon dolgozóknak, akik az elmúlt egy évben igazán kiemelkedő teljesítményt nyújtottak - mondta Borzi Márta főigazgató. Az elmúlt évben ilyenkor még nem volt okuk az ünneplésre a rendezetlen gazdasági helyzet miatt, de most viszont annak örülhetnek, hogy a nehézségekkel küzdő egészségügyi intézmény egyáltalán fennmaradt.

A főigazgató köszönetet mondott a kórház valamennyi dolgozójának, hogy segítették kezelni a súlyos erkölcsi és anyagi válságot. De megszorító intézkedésekre a következő időszakban is szükség lesz. Azt viszont megígérte a főigazgató, hogy az eddigiekkel ellentétben a hónap elején mindig megkapják majd az intézmény dolgozói a fizetésüket.

Szentes, 2004. 07. 06.

.