A híresztelésekkel ellentétben

"A Legrand Szentesre voksolt!"

 

   

 

"2004. május 14-től Károlyi László a Legrand Rt. ipari igazgatója vette át a magyar leányvállalat vezérigazgatói tisztségét, ezzel egyidejűleg Horváth István a cég korábbi vezérigazgatója elhagyta a Legrand Rt.-t.," adták hírül a híradások.

Ezek után fellendült a  Társalgó-ba  való véleménynyilvánítások az üggyel kapcsolatban. Sokat meglepett az igazgató váltás, és mint ilyenkor megszokott, megindultak a találgatások.

 

Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük a Legrand Rt. magyar leányvállalatának új vezérigazgatóját Károlyi Lászlót.

 

- Ön szerint mi vezetett oda, hogy Horváth István távozott a szentesi gyár éléről?

Horváth István azért távozott a Legrandtól, mert a vezetés módszereiről és metodikájától eltért a véleménye a francia anyavállalatétól. Horváth István 31 évet dolgozott a társaságnál, és14 éve annak irányítójaként.

 

- Hogyan esett önre a francia igazgatótanács választása?

Ezt egy kicsit távolabbról kezdeném. Tizenegy éve töltök be különböző vezetői tisztségeket a cégnél. Villamosmérnöki oklevéllel és francia–magyar kettős diplomával rendelkező okleveles közgazdászként a privatizáció idején már a francia tulajdonos alkalmazott a szentesi gyárban. A pályafutásom során a vállalat minden területét megismertem. 2000-től töltöttem be az ipari igazgatói tisztséget.

1997-től pedig a Legrand nemzetközi projektjeiben is részt vettem, ezáltal bekerültem a központi személyi adatbázisba is. Felmerült külföldi munkavégzési lehetőség is, mint ahogy egyik kollégánk Zsibók Zsolt esetében, aki jelenleg 3 éve dolgozik Franciaországban. Feltehetően a váltásnál hozott döntésük után elsősorban a személyi állományban meglévők közül kerestek megfelelő embert.

 

- o -

2004. május 14-én Franciaországból Szentesre látogatott a Legrand csoport vezérigazgató alelnöke Gilles Schnepp úr, aki bejelentette, hogy Horváth István a cég korábbi vezérigazgatója elhagyta a Legrand Rt.-t és a magyarországi leányvállalat dinamikus fejlődését elismerve Legrand csoport stratégia szerepet szán a szentesi központú Legrand Rt.-nek a fejlesztés, gyártás és kereskedelem területén egyaránt.

 

A képen balról Gilles Schneppes a Legrand csoport vezérigazgató alelnöke,

jobbról Károlyi László a Legrand új vezérigazgatója.

 

1999-ben -az ipari igazgatóság megalakulásakor- 452 fő dolgozott az akkori Kontavill Rt.-nél, a gyártott termékek 80 %-a Magyarországon került értékesítésre. Ma, 2004-ben már 521-en dolgoznak a magyarországi Legrand Rt.-nél és a helyben gyártott termékek 75 %-a a Legrand elosztási csatornán keresztül külföldön kerül értékesítésre, a hazai piac kiszolgálása mellett.

- o -

 

- Tegyük fel, hogy ha nem önt bízták volna meg a vezetéssel, akkor ki töltötte volna be?

Ha nem engem bíztak volna meg, akkor akár egy francia vagy egy olasz vezető is kerülhetett volna a szentesi gyár élére.

 

 

 

- A Társalgó-ban olvashattunk olyan véleményt, hogy Szentes csak egy átmeneti állomás a Legrand számára, hogy innen a szomszédos országba áttelepüljön.

A szentesi gyár fejlődését jól jellemzi, hogy az elmúlt öt évben 6 milliárd Ft került beruházásra, elsősorban a gyártás korszerűsítése és új gyártósorok létrehozása érdekében. Mindezen közben a termékválaszték 75%-át a legkorszerűbb műszaki megoldásokat tartalmazó új fejlesztésű termékek váltották le. A szakembereink képzésére több időt fordítottunk külföldön és belföldön is. Ezt megszüntetni akkora veszteség, amelyet semmilyen vállalat sem engedhet meg magának.

 

Szentes, 2004. 06. 02.

.