Városunk a világhálón

Bemutatkozott Szentes új honlapja

2004. június 10.-én a Városi Könyvtárban mutatták be a város új honlapját. A városi honlapok történetét és az új honlapot Tímár Ferenc a TEAM Számítástechnika vezetője ismertette.

 

www.szentes.hu

 

Mai korunkban már alapkövetelmény, hogy egy magára valamit is adó település hírt adjon magáról a világhálón is. Szentes 1995 augusztusától található meg a Világhálón. A kezdetektől eltelt 9 esztendő, ami az informatika világában közel 9 generációt jelent. Ezalatt az idő alatt Szentesnek három honlapja készült el. 2004. június 1-re elkészült a negyedik, de az eddigi legmodernebb (és talán nyugodtan mondhatjuk, hogy az országban egyedülálló funkcióval rendelkező) városismertető honlapja.

 

A városi honlap kezdeteiről és jelenéről Tímár Ferenc tartott előadást

 

No persze nem csupán a presztízs vezérelte a honlap létrehozóit, bár kétségtelenül hízelgő az a tény, hogy ezentúl a világ bármely pontján, ha valaki Szentesre kíváncsi - miért ne lenne ilyen - egyszerűen megnyitja a www.szentes.hu honlapot, s máris minden információ birtokában lehet.

Biztosak lehetünk benne, hogy ki fog alakulni egy teljes körű hálózat hazánkban is, mely nélkül lassan elképzelhetetlen lesz gyors információhoz jutni, előnyös üzleteket kötni, hírt adni tervekről, eladni önmagunkat.

Aki hamarabb lép, előnyre tesz szert. Ugyanígy általánossá fog válni az otthoni Internet-használat, hogy megkönnyítse tájékozódásunkat, eszköze legyen szórakozásunknak, hobbinknak. Már ma jóval többen vannak az otthoni "hálóbúvárok", mint az a köztudatban szerepel.

 

A bemutató legnagyobb sikere, hogy a levéltáros és helytörténet kutatás kiválóságai is nagyra értékelték az összeállított tartalmat.

 

Mi az, amit a szentesi honlapon talál az olvasó, ha "fellapozza", pontosabban szólva "odaklikk-kel"?

A jól áttekinthető szerkezetű menürendszeren keresztül érheti el a városismertető, kulturális, gazdasági és közérdekű városmenedzselő információkat.

 

Első ránézésre kérdezheti a látogató, hogy mi ebben a honlapban az egyedülálló?

A titok és az egyedülállóság a Felolvasás csökkent látóképességűeknek!  (hangszóró) ikon mögött rejlik. (Klikk az ikonra!)

Ezalatt az ikon alatt olyan konvertált tartalom rejlik, amely az esélyegyenlőséget figyelembevéve a csökkent látóképességűeknek segít az oldalon található szövegtartalom olvasásában. Ez a funkció, pedig nem más mint, hogy az oldal felolvasott hanganyagot rejt magában, és nincs mit tenni mint hátradőlni és végighallgatni a felolvasást.

A szövegfelolvasást egy minisztériumi pályázat támogatásával megvalósult program (szoftver) végzi, amely létrehozatala közel 6,5 millió forintba került, de a szoftver fontosságát figyelembe véve az Informatikai és Hírközlési Minisztérium szabadon letölthetővé és felhasználhatóvá tette.

Emellett számos információ található városunkról, és annak környezetéről. Egy pár számadat amely az internetes tartalom nagyságát jó példázza. Közel öt órányi szöveganyag hallgatható meg a honlap olvasmányos részeiről. Több mint 400 gépelt szövegoldalt rejtenek az oldalak, és ez csak növekedni fog. Közel 1000 kép adja a teljes honlap vizualitását, ami  szintén az idő előrehaladásával növekedik.

 

Ha már a növekedésről beszélünk, akkor kérdezhetjük, hogy mit is jelent ez?

Az elkövetkezendő hetekben tovább folyik az oldaltartalom utóellenőrzése, ami a hatalmas szöveganyag miatt több hetet vesz igénybe. A tartalombővülés szempontjából folyamatosan friss hírek kerülnek majd fel a nyitó oldalra (jelenleg a Hogyan juthat el hozzánk? oldal fogadja a látogatókat), és ezzel mindig más arculat fogadja a honlap látogatóit, ezáltal nem válik unalmassá és megszokottá a nyitó oldal.

 Nézzék, látogassák, használják! - www.szentes.hu

Szentes, 2004. 06. 11.

.