„a mi városunk"

Nagypapák harca a parlagfű ellen

A parlagfű okozta szénanátha egyre hatalmasodó allergiás betegség! A népesség 15-20%-át érinti, elsősorban a fiatal felnőttek és a gyermekek szenvednek tőle.

A parlagfű június végétől őszig virágzik, egy-egy növény 3000-4000 magot érlel. A magok 30-40 évig csíraképesek. Rendkívül agresszív és szívós gyomnövény, ezért az Önkormányzat arra kér mindenkit, hogy vegyük fel a harcot a parlagfűvel szemben.

A Nagymamák tavasza virágültetési akció után most meghirdették a „Nagyapák harcát a parlagfű ellen a mi városunkban"!

Most az Önkormányzat nem indít versenyt, nem tűz ki díjakat hanem figyelmeztet, hogyha minden nagyapa hacsak tíz parlagfű tövet semmisít meg, talán nem is marad ebből a kártékony növényből a „mi városunk”-ban. Következetes munkával, sok nyertes csatával háborút tudunk nyerni!

 

Vegyük fel a gumikesztyűt a parlagfűvel szemben!

Július első napjaiban kezdődik a mintegy 2 millió embernek allergiát okozó parlagfű virágzása, ezért gyommentesítési kampányt tartanak a civil szervezetek, valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megyei intézetei.

 

 FIGYELEM! A képekre kattintva azok kinagyíthatók!

(Sajnos nem találtunk a hivatalos internetes oldalon, olyan nagyméretű képeket amelyekről felismerhetjük a parlagfüvet, ezért a fenti képeket nagyméretben is közzétettük, amelyek vágás nélkül szabadon felhasználhatók)

 

Június végén még virágzás előtt áll az egyik legkártékonyabb gyomnövény, a parlagfű, s ez idő tájt pollenszóródás nélkül ki lehet irtani. A héten zajló országos parlagfű-mentesítési akció célja a gyomnövény minél több helyen történő eltávolítása, s az, hogy a figyelem középpontjába kerüljön a tömegek allergiáját okozó gyom.

Az Országos Tiszti Főorvosi Hivatal közleménye szerint a parlagfű irtására a pollenszórást megelőző hét a legalkalmasabb.

 

 Parlagfű-mentesítő hét    2004. június 21-27.

 

 A képre kattintva kinagyítható!

 

FIGYELEM! A közterület-felügyelők büntetést róhatnak ki azokra a földtulajdonosokra, akik a földjükön található parlagfüvet nem irtják ki. A büntetés elérheti a 20 ezer forintot is!!!

 

Amerikából jöttem, mesterségem címere: ALLERGIA

A parlagfű Észak-Amerikából behurcolt gyomnövény. E faj élőhelye hazánkban az 1920-as évektől kezdve alakult ki a déli térségből kiindulva, fokozatosan terjedve a Balaton környékén, Pest megyében, illetve a Duna felső folyásánál. Az 1970-es évek közepétől a parlagfű a Hortobágy, az Északi középhegység, illetve az Alpokalja egyes területeinek kivételével az egész országban fellelhető. Legfertőzöttebb területek a délnyugati megyék, a Balaton és Budapest környéke, valamint az Alföld és a Kisalföld egyes körzetei. A hazánkban előforduló gyomnövények közül a parlagfű a leggyakoribb.

Az allergén pollen levegőben előforduló mennyisége függ az időjárástól, a szennyezés fő oka a lakókörnyezet elhanyagolása, ápolatlansága, illetve az, hogy a mezőgazdasági művelésre szánt földeket parlagon hagyják, nem gyommentesítik megfelelően.

Magyarországon a parlagfű mintegy 4 millió hektár területet borít, ezen belül a gyommal erősen fertőzött területek nagysága meghaladja a 700 ezer hektárt.

E gyomnövény komoly egészségi, mezőgazdasági és gazdasági károkat okoz.

Az allergiások és asztmások száma világszerte növekszik. Az egy év alatt újonnan regisztrált asztmás betegek 100 ezer lakosra vonatkoztatott száma 1990 és 1999 között 65-ről 165- re emelkedett hazánkban. A nyilvántartott asztmások száma meghaladja a 120 ezret, az allergiában szenvedők száma 2 millió körülire becsülhető. E megbetegedésekből származó anyagi teher több milliárd forintot tesz ki.

Szentes, 2004. 06. 16.

.