Könyvbemutató és kamarakiállítás

Múzeumi világnap a Széchenyi ligetben

  

A Koszta József Múzeum május 18-án, kedden délután 5 órakor könyvbemutatóval és kamara kiállítással köszöntötte a múzeumi világnapot. A közelmúltban jelent meg "A szentesi múzeum füzetei" c. tudományos sorozatban az a szám, amely "A bolgárkertészkedés hagyományai Szentesen és környékén" címet viseli.

 

 

 

A szép számban megjelent múzeumbarátok előtt dr. Frank László méltatta a cikkgyűjtemény erényeit. Kiemelte a bolgárkertészek szerepét a mai magas szintű zöldségtermesztési kultúra alapjainak megteremtésében. 

A megjelent szerzők: Farkas Sándor, Mód László, Móra József, Szélpál István, és Szűcs Judit dedikálták tanulmányaikat az érdeklődőknek. Ezt a füzetet is, mint a Csongrád megyei múzeumi szervezet minden kiadványát 50 %-os kedvezménnyel meg lehet vásárolni május 23-ig, vasárnapig a Széchenyi ligetben. A vendégek egy időszaki kiállítás keretében megcsodálhatták azokat a bolgárkertész szerszámokat, amelyeket dr. Szalva Péterné adományozott a múzeumnak.

  

 

 

A rendezvény hangulatát igen kedvezően befolyásolta egy külső körülmény. Az Országgyűlés ugyanis éppen a megelőző napon szavazta meg azt a törvényt, amely a címzett támogatások keretén belül jelentős összeget biztosít a volt Vármegyeháza felújítására. Reményeink itt szerint 2006-ban új otthonra lel a több mint százéves gyűjtemény.

Szöveg: dr. Szabó János József - fotók: Szélpál István       

 

Szentes, 2004. 05. 26.

.