Hangoskönyvtár a Városi Könyvtárban

 

Az Európai Unió ajánlására 2003-as évet Magyarországon is a fogyatékkal élők évének nyilvánították. A programhoz kapcsolódóan a NKA Könyvtári Szakmai Kollégiuma pályázatot hirdetett a látásukban sérült olvasók ellátásának javítására, amin a Városi Könyvtár Kht. nettó 200.000,- Ft-ot nyert 50% önrész vállalása mellett. Ebből a pénzből alakították ki a könyvtár emeleti részén a 2004. április 21-én átadott klubhelységet és hangoskönyvtárt.

 

 

A hangoskönyvtár kialakítására azért is volt szükség, mert sok látássérült olvasó igényli a könyvtárközi kölcsönzésben megvalósuló hangoskönyvek kölcsönzését. A Kiadókkal (Hungaroton Records Kft., Kossuth Kiadó, Titis Kiadó, E.Z.S. Music, Petőfi Irodalmi Múzeum, Filmmúzeum) történt előnyös megállapodásoknak köszönhető, hogy összesen 160 hangzó dokumentum került az intézmény Hangoskönyvtárába. Közel 90%-uk gyűjteményes mű, mely több irodalmi alkotást tartalmaz.

A megvásárolt dokumentumok elsősorban a klasszikus szépirodalmi adaptációk. A verses "kötetek" között elsősorban magyar költők alkotásai a teljesség igényével Janus Pannóniustól napjainkig találhatók, valamint válogatva a világirodalom jelentős lírai művei (Sapphó, Villon, Schiller, Goethe stb.) közül.

Prózai művek közt főként a XX. század legkeresettebb magyar művei (Karinthy Frigyes, Márai Sándor, Szerb Antal stb.) alkotásai találhatók a CD-k között.

 

A hangoskönyvtárat és klubhelységet Szűcs Lajos alpolgármester adta át a hallgatóknak, olvasóknak.

 

A fiatalabb korosztály kiszolgálására és szórakoztatására alkalmas mese CD-k is kerültek a gyűjteménybe. A látásproblémákkal küzdő fiatalok is itt juthatnak hozzá a mesei hangzóanyagokhoz. A klasszikus külföldi meseírók (Grimm testvérek, Andersen, La Fontaine) művei mellett a legnépszerűbb magyar meséket is (Móra Ferenc, Lázár Ervin, Csukás István) beszerezték. Továbbá törekedtek arra a gyűjtemény összeállítói, hogy ne csak magyar, hanem más népek népmese gyűjteményei is színesítsék állományukat.  Benedek Elek gyűjtései mellett csángó, cigány és arab mesék is megtalálhatóak.

Drámai művek között elsősorban a középiskolai kötelező olvasmányok feldolgozásait (Rómeó és Júlia, Az ember tragédiája, Csongor és Tünde) vásárolták meg.

 

A hangoskönyvtár „könyvei” abban a könyvtári teremben lett elhelyezve, amely hamarosan nem csak mint hangzó anyagok gyűjteményeként fog szolgálni, hanem az ifjúság bevonásával a SZIDÖK-kel együttműködésben havi rendszerességgel „Irodalmi Kávézó” lesz. Ezeken a irodalmi délutánokon saját művek felolvasására és megbeszélésére lesz alkalom irodalom szakos tanárok vezetésével. Az alakuló „Irodalmi Kávézás” 2004. május 6-án, csütörtökön 15.00 órakor lesz a klubszobában.

 

 

 

A Hangoskönyvtár állománya (a megvásárolt CD-ken található művek címei) az intézmény honlapján a http://www.vksz.hu/cd.html oldalon is elérhető.

A nyomtatott katalógus a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége szentesi szervezeténél is megtekinthető.

 

A Hangoskönyvtár használata díja:

- A Hangoskönyvtári tagság három hónapra szól, összege: 300,- Ft

 

A tagsági díj fizetése alól mentesülnek:

- a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége tagjai

- Szentes város díszpolgárai

- Szentes város képviselőtestületének tagjai

 

A tagságot igazoló olvasójegy másnak át nem adható, az esetleges visszaélésekből adódó károkért a tulajdonosuk felel. Elvesztését be kell jelenteni, az olvasójegy pótlása térítésköteles. Ára: 50,- Ft/db

Egy alkalommal  max. 3 hangoskönyvet max. 1 hétre kölcsönözhetnek. Vakok és gyengénlátók számára a kölcsönzési határidő 4 hét.

A késésért késedelmi díjat számítunk fel, melynek összege: 50,- Ft / nap / dokumentum. A tartozás rendezéséig a könyvtárhasználó újabb dokumentumot nem kölcsönözhet.

Szentes, 2004. 04. 21.

.