EURÓPA FESZTIVÁL

 

"Generációk sorának, emberek millióinak volt vágya történelmünk során, hogy egy határok nélküli közös Európában éljen. Olyan világban, ahol a tehetség kibontakozása és a gazdasági versenyen túl, az egyesítő eszme: a megértés, türelem, a sokszínűség, a szociális érzékenység és a szolidaritás."

 

 

"Történelmünk során megtapasztaltuk, hogy van ugyan létezés az európaiság nélkül is, de civilizált, demokratikusan gondolkodó- és élő embernek nem érdemes e kontinensen, Európán kívül élnie."

 

 

Május 1-vel Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagjává válik. Az a régi vágy, hogy egyszer a határok nélküli Európa részesei lehessünk, május 1-jével bekövetkezik. Ez történelmi ünnep valamennyiünk számára, melyet sok település kíván emlékezetessé tenni. Ez alól Szentes sem kivétel.

 

 

 

Április 30-án délután vette kezdetét az Európa Fesztivál, amely során a Kossuth utcán zenés, táncos felvonulás volt a város tanulóifjúsága, kulturális csoportok, civil szervezetek részvételével. A közel kétórás rendezvényt a Luther téri díszkútnál és a Kossuth térnél kulturális bemutatók színesítették, de ne vágjunk a közepébe hanem kezdjük az Európa Fesztivál elejénél.

 

 

 

2004. április 30-án 17 óra 30 perckor csendült fel a Zászló téren a magyar és az Európa himnusz, mely dallamai alatt szép lassan kúszott fel a magyar, az európai és Szentes zászlaja a póznákra.

 

 

Ezután az eseményre városunkba érkezett hazai és külföldi vendégek elfoglalták helyüket a Kossuth és Luther téren, és kezdetét vette az EU felvonulás.

A nyitóképet a Koszta József Általános Iskola és a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola diákja varázsolták a Luther térre.

 

 

 

A gyermekkezekben látható tablók sorra kifordultak, majd közel 200 sárga-kék léggömb szállt tova és vitte hírül, hogy hamarosan mi is az unió tagja leszünk.

 

 

A nyitókép után a Deák Ferenc Általános Iskola és a Damjanich János tagiskola  felvonulása és bemutatója következett.

 

 

 

 

Az EU tagállamok zászlói színes kavalkádot mutatott, de amint felcsendült Beethoven IX. szimfóniája egy igazi élőképpé változott.

 

 

 

 

A Damósok viszont 48-as honvédeknek öltöztek, de az iskolában folyó magas szintű amatőr művészeti képzést bemutatva közel 40 művészpalánta is kivette a részét az iskola felvonulásában.

 

 

 

 

 

Még mielőtt a következő bemutatkozó csoportot megismernénk, láthattunk és hallhattunk a Deákosoktól egy tradicionális ír népzenére koreografált táncbemutatót.

 

 

Az egész délutánon több kilométer videó szalag fogyott, mert mindenki igyekezett megörökíteni gyermekét, családját, ismerősét.

 

 

 

Katonás, példamutató magatartással lépkedtek a kisiskolások, hogy megjelenítsék az Európa Unió zászlóját.

 

 

Igazi látványosság volt, amikor vezényszóra elkezdték "lobogtatni" azaz hullámoztatni a több négyzetméter anyagból készített zászlót.

 

 

 

 

A felsőpárti óvodák viszont az EU zászlót élőpéppel jelenítették meg.

 

 

 

A Köztársaság és Mátéffy Ferenc utcai óvodások következtek a felvonulásban. Szalagos produkciót láthattunk tőlük, melynek jelentése az volt, hogy a gyerekek az EU polgáraiként nőnek fel.

 

 

 

A Kossuth utcai óvodához tartozó intézmények zárták az óvodai munkáltató körzetek felvonulásának. Népviseletbe öltözött gyerekek adtak ízelítőt a magyar népi- gyermek játékokból.

 

 

Az óvodások után az általános iskolások közül elsőként a Klauzál Gábor Általános Iskola következett a felvonulásban. Leszögezhetjük, hogy nagyon készültek, mert komplett anyagot juttattak el újságunkhoz, amit nagy örömmel le is közlünk.

 

Magyarország- Klauzál Gábor Általános Iskola

 

Hazánk második legnagyobb és harmadik legnépesebb a most csatlakozásra meghívott tíz ország közül, ahova gazdag kulturális hozománnyal érkezünk. Az EU- tagsággal még több lehetőségünk nyílik arra, hogy megismertessük Európával Magyarország kulturális, művészeti, természeti és emberi értékeit, a magyar tehetséget és nemzeti hagyományainkat. A Klauzálosok ebből adnak most egy kis ízelítőt.

 

„ Legyen munkátok oly nagy, oly szerencsés,

  Hogy bámultában, majd ha látni fogják,

  Megálljon rajta a világ szeme,

  A bennlakókat vallja boldogoknak

  És istenítse, akik építették!”              (Petőfi Sándor: A nemzetgyűléshez)

 

 

A magyar konyhaművészet

A magyar konyha az elmúlt századok során folyamatosan teremtette meg a maga külön gasztronómiai világát, Jellegzetességét a többféle alapanyag, a sajátos ételkészítési módok (pörköltalap készítés, pirítva párolás, rántással sűrítés), a fűszerezési eljárások együttes hatása alakította ki. Mi magyarok készítettünk először kovásszal dagasztott kenyeret.

 

 

 

A magyar sport

Magyarország sportnagyhatalomnak számít. Országunk sportolói az olimpiai játékokon eddig 149 aranyérmet szereztek, ezzel a nemzetek rangsorában az előkelő nyolcadik helyen állunk. Tradicionálisan magyar sportágak: az úszás, vívás, kajak- kenu, a vízilabda, kézilabda, horgászat. A Klauzál G. Ált. Iskolában is kiemelt helyet foglal el a sport az intézmény megnyitása óta. A jól működő diák-sportegyesületben számos sportágban mozoghatnak a gyermekek.

 

 

Gyógyturizmus Magyarországon

Magyarország különösen gazdag termálvizekben: hévízkészlete európai viszonylatban is egyedülálló. Az országban mintegy 150 melegvizes fürdő várja a gyógyulni vágyókat. Budapest- évtizedek óta a világ „fürdő- fővárosa”, egyes fürdőit, már a török időkben használták.

 

 

 

A magyar mezőgazdaság

Szőlőt, már a rómaiak műveltek nálunk. A középkorban egész Európában ismerték borainkat. Badacsony és Tokaj környékének vulkanikus hegyei nemes fürtöket érleltek. Kiváló borainkat, a tokaji aszút, az egri bikavért, a soproni kékfrankost a világ minden táján elismerik. A termálvízfűtésre alapozott kertészeteinkben csodálatos paradicsom, paprika és uborka terem, mely messzi földön is bőséges választékot nyújt a vásárlóknak. A szegedi Pick szalámi a világ számos országában kapható.

 

Magyar találmányok

A magyarság sok mindennel ismertette meg a világot, amiket a mai napig használ az emberiség.

 

Magyar találmány:

·        a gomb, mely a magyarok megjelenéséig ismeretlen volt Európában. Ha honfoglalás- kori sírban gombot találnak, a régészek tudják, hogy magyar sírról van szó.

·        a fehérnemű, ing használatát a magyarok ismertették meg az európaiakkal

·        a szappan szintén magyar találmány. Bittera Gyula számos szappan illatkompozíció elkészítési módját dolgozta ki.

·        A gyufa feltalálója, Irinyi János. Egyik tanárának egy sikertelen kísérlete juttatta a „zajongásmentes” biztonsági gyufa felfedezésre. Találmányát előbb eladta, majd maga alapított gyufagyárat.

 

 

·        A golyótoll feltalálója, Bíró László. Miatta hívják „biro- pen”- nek a golyóstollat angolul. Rájött, hogy a festéket egy golyós cső segítségével lehet folyamatosan papírra vinni.

·        A „bűvös kocka” megalkotója, Rubik Ernő. Szerte a világon ismerik a nevét: 1981- ben számos országban az „Év játéka” volt a furfangos kocka, amelynek forgatásából még világbajnokságot is rendeztek.

·        A C- vitamin. Szent- Györgyi Albert Nobel- díjas tudósunk felfedezte, hogy a paprikából, káposztából C- vitamin nyerhető.

·        A „Béres- csepp” (megalkotója: Béres József) ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz, mely elősegíti a szervezet ellenálló képességének megőrzését.

·        Unicum. „Das ist ein Unicum” - mondta II. József őfelsége a fenséges itallal való első találkozáskor, annak a dr. Zwacknak, aki Ausztria – Magyarország császárának egyik orvosaként 1790- ben megalkotta a nedü- csodát. Mára az Unicum a legnépszerűbb magyar itallá vált, de külföldön is hírnevet szerzett az országnak.

 

Hagyományőrzés

 

 

A kollektív európai értékek mellett ugyanolyan fontosak a nemzeti sajátosságok, amelyek gazdagítják az európai országok egyre bővülő közösségét. A nemzeti hagyományok, a nemzeti kultúrák nélkül Európa egyszerűen kiüresedne.

 

 

 

A mi nemzeti viseletünk, zenénk táncaink, dalaink, híven tükrözik az évezredes magyar sorsot. Egyik nevezetes érték, amelyet Európa földjére hoztak a magyarok a ruházatuk művészi becsű szabása és díszítése volt.

 

 

 

A Zöldág néptánc együttes és a klauzálos tanulók Kalocsai lakodalmast adnak elő.

 

 

A népi jelleget tovább víve a szegvári Dobbantó néptánccsoport következett a felvonuláson.

Ők elsőként a Luther téren ropták, majd a Kossuth téren várakozók is láthatták műsorukat.

 

 

 

A csoport bemutatójában a magyar és az erdélyi néptáncok kincse jelent meg. Táncaik alapja pedig az autentikus folklór.

 

 

 

Az iskolai bemutatók sorában következett a Koszta József Általános Iskola.

 

 Figyelem!  Két dimenziós kép! Vidd rá az egér nyilát a képre a másik dimenzióért!

 

Az iskola 1993-óta testvériskolai kapcsolatot ápol Niederndorf (Ausztria) általános iskolájával. Ennek a kapcsolatnak egyik eredménye volt az itt bemutatott Tiroli tánc produkció.

 

 

 

Közel 30-an járták a táncot a sógorok zenéjére.

 

 

A Gróf Széchenyi István Általános Iskola a velencei karneválból mutatott be ízelítőt, de ahogy köszöntöttek mindenkit (CIAIO!) úgy búcsúztak is (ARRIVEDERCI!).

 

 

Így táncolunk mi Európában címmel a Petőfi Sándor Általános Iskola szirtaki (görög) táncot mutatott be.

 

 

A civil szervezetek közül a Szabadidős Sportklub az 1830-as évekből származó 2/4-es élénk tempójú táncot a Cseh polkát mutatta be.

 

 

A szentesi felvonulás sorában következtek a testvérvárosi bemutatók. Látványos vérpezsdítő előadást láthattunk a finnországi testvérvárosunkból érkezett, Kaarina-i  versenytáncosoktól.

 

                     

 

Szentes legújabb testvérvárosa Skirnyevice (Lengyelország) elsőként szerepelt kulturális felvonuláson Szentesen. Bemutatójukban modern táncot láthattunk.

 

 

 

 

 

A testvérvárosi bemutatók között láthattuk még Újszentes néptáncbemutatóját, és a Sankt Augustin-i ifjúsági fúvósegyüttest.

 

 

 

 

 

A felvonulás nyitóképpel kezdődött és ebből következik, hogy záróképpel zárult. A ritmikus sportgimnasztikából ismert szalagos produkciót szerencsére a viharossá fokozódó szél nem hiúsította meg így a több hónapi készülés nem esett kárba, sőt hatalmas sikert arattak a gyerekek.

 

 

 

 

Mivel a végéhez ért a felvonulás, nem maradt más hátra mint, hogy közösen sétáljunk le az Ifjúsági Ház mellett található térre, ahol tovább folytatódtak a programok. A sötétedésbe nyúló EU felvonulás lampionos sétával zárul.

 

 

 

Polgármesteri invitációra elsőként a városunkba látogatott küldöttségek követték a mazsoretteket, majd csatlakozott mindenki a felvonulókhoz.

 

 

 

Polgármesterek, alpolgármesterek kart karba öltve közösen sétáltak az IH parkba.

 

 

 

A családok aprajai nagyon várták, hogy mikor gyulladhatnak fel a gyertyák és a zseblámpa izzók a lampionokban.

 

 

 

 

Az Európai Unióhoz való csatlakozásunkig hátralévő időben sztárvendégek léptek a szentesiek körében csak Gödörnek nevezett tér színpadán. Elsőként Varga Miklós énekelt a vén Európáról, majd a Bergendy Szalonzenekar hívott mindenkit, hogy "Úgy táncolnék veled!"

 

 

 

 

 

 

A szentesi HMG egykori diákjának, Zsédenyi Adrienn (Zséda) fellépését mindenki várta, mert az ifjú hölgy koncertje igazi zenei énekélményt jelentett.

 

 

 

 

 

Már csak percek voltak hátra a csatlakozásig, amikor Szirbik Imre a város polgármestere lépett a színpadra, hogy ünnepi beszédében köszöntsön mindenkit az Európai Unió kapujában.

 

 

 

"Generációk sorának, emberek millióinak volt vágya történelmünk során, hogy egy határok nélküli közös Európában éljen."

 

A polgármesteri beszédet és a
felcsendülő himnuszokat ITT hallgathatja meg!

 

 

 

 

A magyar és az unió himnuszai alatt sokan csillagszórót tartottak a magasba, és ahogy a szikrázás haladt lentebb és lentebb úgy váltunk részévé Európának.

 

 

Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk alkalmából a rendezvény végén hatalmas tűzijátékot láthattak a résztvevők.

 

 

Szentes, 2004. 05. 05.

 

.