Fő az egészség!

Egészség-nap a Vöröskereszt szervezésében

 

Életünk legdrágább kincse, az egészség játszotta a főszerepet 2004. március 30-án az Ifjúsági Házban a Magyar Vöröskereszt szentesi területi vezetősége által rendezett Csecsemőgondozási és Egészségnevelési, valamint Elsősegélynyújtó versenyek alkalmával.

 

 

 

Összesen 11 csapat jelentkezett a versenyekre, amely az egészségnevelés komplex ismeretét kívánta felmérni. Bár a hagyományos egészségnapot nem hirdették széles körben, örömteli módon mind a résztvevők, mind a nézők részéről nagy volt az érdeklődés. A versenyek szünetében további ismereteket szerezhettek a résztvevők az egészséges táplálkozás tekintetében, amikor is Berezvai Debóra ifjúsági védőnő tartott előadást.

 

 

 

A versenyekben a tesztek mellett a diákoknak "gyakorlatban" is számot kellett adniuk tudásukról. A feladatok között olyan esetek szerepeltek, amelyek az életben is előfordulhatnak. Így a gyerekek bemutatták, miként kell ellátni az eszméletlen beteget, vagy elállítani a vénás vérzést. Az egészségnevelési és csecsemőápolási versenyben pedig hét hónapos csecsemőt kellett megetetni reszelt almával, valamint egy 6 hónapos csecsemőt kellett bepelenkázni.

A Megyei Elsősegélynyújtó Versenyen területünket középiskolás kategóriában a Boros Sámuel Szakközépiskola és Szakiskola képviseli, míg az általános iskolai kategóriában a Fábiánsebestyéni Általános Iskola.

 

 

 

Általános iskola Egészségnevelés-csecsemőápolási versenyben az I. helyezett lett a Fábiánsebestyéni Általános Iskola, II.a Horváth Mihály Gimnázium, és III. a Hunyadi János Általános Iskola, Nagymágocs.

Agócs Lászlóné a Magyar Vöröskereszt szentesi területének vezetője lapunknak kifejtette: a versenynél fontosabbnak tartja az eredményes ismeretterjesztést, s azokat a hasznos ismereteket, melyeket a gyermekek elsajátítanak. Mint volt egészségügyi szakelőadó kiemelte, hogy érdemes lenne a gyermekeket már óvodás kortól játékosan oktatni az egészséges életmóddal és az elsősegélynyújtással kapcsolatos tudnivalókra. A kellően elsajátított tudás ugyanis gyakran életet menthet. A Vöröskereszt sokrétű feladatkörébe a véradás megszervezése, az élelmiszer- és ruhaosztást magába foglaló szociális tevékenység mellett Agócs Lászlóné éppen ezért az egészséges életmód népszerűsítését is nagy fontosságúnak tartja.

Ugyancsak itt hirdették ki az "Én és a természet" című rajzpályázat eredményeit, melyre több mint 120 rajz érkezett.

 

„ÉN ÉS A TERMÉSZET” című rajzpályázat végeredménye:

Alsótagozat:

I.  Szenes Ádám Szegvár / Felk.: Jeneiné/,

II. Bodnár Kinga Petőfi Általános Iskola /Gágyorné/,

    Fazekas Adél Szent Erzsébet Kat. Á. I. /Magyar Mária/

III. Farsang Regina Petőfi Á. I. /Gágyorné/

    Agócs Rita Fábiánsebestyén /Hercz Szilvia/

 

Felsőtagozat:

I.  Kasuba Kitti Damjanich I. /Döme Zoltán/

II. Dancsik Dorina Nagymágocs /Sprok János/

    Ágoston Kristóf Szegvár /Jeneiné/

III. Pulya Krisztián Rigó A. /Gila Ibolya/

    Gőböly András Rigó A. /Gila Ibolya/

 

Különdíj: Bártfai Rita 16 éves /Sprok J./    Óvodások különdíja: Mikolczi Mihály /Petőné Fekete Katalin/

Szentes, 2004. 04. 01.

.