Feltételezett veszélyhelyzet:

 AMMÓNIA SZIVÁRGÁS!

 

Még mielőtt bárki megijedne, amit esetleg a cím kelt minden szeretnénk eloszlatni félreértést, mert a fent említett veszélyhelyzet csak egy gyakorlat része, melyet a Szentesi Hivatásos Önkormányzati tűzoltóság szervezett a Csongrád-megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság "Tisza" Veszhelyzeti Felderítő Csoportja és Vegyielhárító konténerének közreműködésével.

 

 

 

Három napon keresztül gyakorolnak és ismerkednek a technikai felszerelésekkel a szentesi és csongrádi tűzoltók. E célból jelentek meg a Hungerit Rt. gyáregység gépházánál, ahol is ammónia szivárgási veszélyhelyzet elhárítását gyakorolták.

 

 

 

A Hungeritben alkalmazott ammóniás körhűtőrendszer adja a legnagyobb veszélyforrást a gyárban. Mivel a tűzoltók tűzesetekre fel vannak technikailag és szakmailag is készülve, de a vegyielhárítás csak a speciálisan erre a területre kiképzett technikai eszközökkel végezhetik.

A gyakorlat kezdetén megismerkedtek a hűtőrendszer működésével, a rendszer leállítási ill. szakaszolási technikájával. A vákumállapottól függően a hűtőrendszerben akár a 10-12 bar nyomású ammónia is megtalálható a csővezetékekben.

 

 

 

Az ammónia igen rossz élettani funkciókkal rendelkezik, és belélegzése torokbénuláshoz is vezethet. A cseppfolyós ammónia pedig fagyási azaz, égési sérüléseket okoz, ezért nagyon fontos a körültekintő veszélyhelyzeti elhárítás.

Az első gyakorlati napon egy feltételezett csőrepedést hárítottak el a vegyvédelmi ruhába öltözött tűzoltók, majd a kollégák méréseket végeztek a rendszer körül. Amíg a csőszakaszra bilincset helyeztek, addig is imitált vízköddel próbálták megakadályozni a kollégáik, hogy a kiáramlott ammóniafelhő tovaszálljon. A gyakorlat sikerült, de ezzel még nem ért véget.

 

 

 

A helyszíni gyakorlat után a tűzoltólaktanyában úgymond kipakolták a két vegyielhárító és elemző járművet és a benne található felszerelésekkel ismerkedtek a szentesi és csongrádi tűzoltók.

Az volt az első nap eseménye, de még két napon keresztül számtalanszor megfordulnak a Hungerit területén, mert ez az a veszélyhelyzet, amit nem lehet elégszer gyakorolni.

 

 

Szentes, 2004. 03. 18.

.