Reménytelen szerelem

Hajdú Jóska szerelmes levelei az Idegen Légióból

 

2004. február 12-én "Valentin Day" alkalmából Vass-Lakos hagyatékból előkerülő idegen légiós szerelmes levelek tárlatát Bedő Katalin tanárnő és Rózsa Gábor mérnök muzeológus nyitotta meg a Városi Könyvtárban.

Nem csak szimpla kiállítás megnyitó volt, hanem egy igen rejtélyes történetről hallhattunk, ami következtében a 18-19 évesen egymásba szeretett fiatal 27 esztendőn keresztül levelezett egymással, ami gyümölcse 1500 képeslap és mintegy 2000 levél.
 

Hajdú Jóska és Vass Erzsébet levelezése 1942. július 31-én kezdődött. Ezt onnan tudhatjuk biztosan, hogy az első 60 levelet „Böbike” ceruzával megszámozta, s ezen a borítékon áll az 1-es szám.

 

 

 

A Vass-Lakos hagyatékból természetesen csak a levelezés egyik fele került a szentesi helytörténeti gyűjteménybe, de ebből is jól kirajzolódik a két ember kapcsolata, az udvarló színes egyénisége, s közben - mintegy háttérként - a XX. sz. közepi Magyarország s Európa történelmének néhány jellemző pillanata. A szerelmesek egyike sem láthatta előre, hogy ez a kapcsolat két év után kizárólag levelezésre fog korlátozódni, s hogy ennek ellenére - egy nagyobb megszakítással - 27 évig fog tartani. Az első 99 levél piros szalaggal átkötve került a gyűjteménybe.

 

 

 

Történelmi szerelem, vagy szerelmetlen történelem? Ítélje meg ezt Ön, ha elolvassa RÓZSA Gábor által rendelkezésünkre bocsátott irodalmi összefoglalást PDF formátumban.

Jelenleg is folyik az adatgyűjtés, hogy kiderüljön, hogy hol is fejeződött be ez a szerelmi történet, de addig is ha valaki hallott Hajdú Jóskáról (ha minden igaz Franciaországban élnek a leszármazottai), az nyugodtan jelentkezzen Rózsa Gábornál vagy itt a Mozaikon a Társalgóban, de addig is közreadunk egy Jóska verset, amit Böbikéhez írt:

 

Boldog legyen minden perce,

Öröm minden gondolatja.

Bánat és bú elkerülje,

 Isten keze féltőn óvja.

Kívánja ezt minden percben

Ezerszer is ... Hajdú Jóska

Szentes, 2004. 02. 18.

.