Megszakadt életút

Emlékezés Majtényiné Túri Katalin könyvtárosra

 

 

"Nehéz elhinni: öt éve már, hogy nem beszélgethetünk." - ezekkel a szavakkal kezdte megemlékezését a Városi Könyvtárban Szirbik Imre polgármester a Megszakadt életút - Emlékezés Majtényiné Túri Katalin könyvtárosra című kötet bemutatóján.

Éppen öt esztendővel ezelőtt búcsúzott el tőlünk (1999. december 28-án) Majtényiné Túri Katalin könyvtáros, népművelő informatikus. Rá és munkásságára emlékezve adta ki ezt a kötetet Szentes Város Önkormányzata Labádi Lajos szerkesztésében.

 

 

 

A kötet előszava így folytatódik: "Nehéz megbarátkozni azzal, hogy e beszélgetéseket a sors végleg megszakította, s a gondolatfüzérek után pontot tett. Mindenki feleleveníti magában az emlékeit, s úgy gondolom az írásokat olvasva nemcsak az élet villanásai tolulnak fel, hanem akár önmagunkban, akár hangosan kimondva a szót, elkezdünk beszélgetni. Katira emlékezve mindenkinek más-más jut eszébe. Nekem a könyvtárat igazgató gondolkodón túl az élet ütőerén a kezét ott tartó mosolygó ember, kinek voltak családi tragédiái, mégis a jövőbe látott, s nemcsak ábrándozott róla, hanem amikor lehetett és kellett, a maga eszközeivel formálta is azt."

 

 

 

Keserű Imre könnyeivel küszködve így emlékezett vissza: A halálra egyetlen méltó válasz van: az élet. Ezt az igazságot tanultam a Majtényi házaspártól. Ők, amikor megtörtént velük az, ami egy szülőnek a legszörnyűbb, mikor elvesztették fiúkat, egy új élettel feleltek.

 

 

 

A visszaemlékezés délutánján Majtényi András mindenkinek megköszönte a résztvevőknek a közreműködést, és ő érzelmeit nem szavakban, hanem zenében tudja leginkább a publikum elé tárni, így leült a zongora elé és eljátszotta felesége kedves dallamát.

 

Szentes, 2004. 12. 29.

.