HMG Szalagavató bál 2004

 

 

 

„Tisztelt Polgármester Úr, Igazgatónő, osztályfőnökök, tanárok, diáktársaim! Kedves ünneplő szülők és negyedikesek! Szeretettel köszöntök mindenkit a Horváth Mihály Gimnázium 2004. évi szalagavató ünnepségén."

 

Reggel háromnegyed nyolc van és ébredezik a gimnázium. Siető léptek zaja veri fel a folyosók csendjét, majd megszólal a jól ismert berregő hang. Becsöngettek. A tanárok még nem érkeztek az osztályokhoz, hiszen tudják, hogy ébredező diákjaik még csak most közelítenek az öreg alma mater felé. Nincsen óra diák nélkül, így várni kell egy kicsit, de már meg is érkeztek a nebulók. Mostantól a három alapelvé a főszerep: „Tanulni, tanulni, tanulni."

Ma este üljünk be mi is az iskolapadba és éljük át a diákok hétköznapjait. De ne ijedjenek meg, azért leginkább szórakozni fogunk.

Elsőként a nyelvtagozatosok életébe pillanthatunk be, de most kicsit másképp a megszokottól. Ausztriába, egészen pontosan Bécsbe utazunk a most következő 62 táncos pár segítségével. Tanárunk nem lesz más, mint a híres Johann Strauss. Bár ezen az órán inkább a keringő lépéseket sajátíthatjuk el és nem a német nyelvet, remélem tetszik majd a produkció. És hogy ellent mondjunk az iskolai szabálynak, miszerint órán enni tilos most a Wiener Bonbons című keringőt fogyaszthatjuk. Akkor hát egy, két, há, négy, öt, hat, következzen a 12. osztályosok közös keringője. Felkészítőik: Aranyi Erzsébet és Molnár Zsolt voltak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A rendhagyó német óra után folytassuk a napot egy létszámellenőrzéssel. Reméljük nem hiányzik senki, ha mégis, a mai kivételes napon eltekintünk a megszokott fegyelmi eljárásoktól. Kérem ismerkedjenek meg végzős diákjainkkal és fogadják őket valamint osztályfőnökeiket nagy szeretettel.

 

Következzen a 12. A. osztály, osztályfőnökük: Szurmik Zoltán

Következzen a 12. B. osztály, osztályfőnökük: Tóth Tamás

Következzen a 12. C. osztály, osztályfőnökük: Berkecz Pál

Következzen a 12. D. osztály, osztályfőnökük: Perjés Gáborné

Következzen a 12. G, osztály, osztályfőnökük: Kastnerné Józsa Erzsébet

Következzen a 12. F. osztály, osztályfőnökük: Tomcsányi Ferenc

 

 

 

 

 

Iskolánkban nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a diákokat felkészítsék az új típusú, kétszintű érettségire. A kötelező tanórák mellett emelt szintű képzésben vehetnek részt a tanulók. Kapcsolódjunk be mi is egy emelt szintű órára. Emelt szintű retorika óra következik. Felkérem iskolánk igazgatónőjét, dr. Bácskainé Fazekas Mártát tartsa meg ünnepi beszédét.

 

 

Az igazgatónő beszédét ITT hallgathatják meg!

 

 

 

A szónoki lecke után most két felelő következik. Hallgassuk meg Döncző Kinga 11. B. osztályos tanuló köszöntő szavait és a 12. D. osztályos Firbás Melinda búcsúbeszédét.

 

 

 

A két "felelő" feleletét ITT hallgathatják meg!

 

 

 

 Rendhagyó napunk most egy ünnepséggel folytatódik. Iskolánk életében diákok és tanárok gyakran emlékeznek meg nemzeti ünnepeinken, és együtt búcsúztatják a ballagó diákokat is. Ma, 2004-es szalagavató bálunkon a szalagtűzés következik. Megkérem a 11. osztályos tanulókat és osztályfőnökeiket, vonuljanak fel a 12-dikesek mellé.

Felkérem a harmadikos diákokat és osztályfőnökeiket tűzzék föl a tizenkettedikesek szalagjait

 

 

 

 

 

 

 

Most, szalagavató-ceremóniánk után, folytatódhat a tanulás. Ismét az idegen nyelvek világába kalandozunk. Az iskola nagy hangsúlyt fektet a nyelvtanításra, hiszen nyelvvizsga nélkül ma már nem élhet az ember. Firbás Melindát kérem fel, hogy vezessen be minket a francia nyelv rejtelmeibe. Tőle hallgassuk meg Barroso: Brésil és Ricardo Lopez: Amor, Amor című dalát. Firbás Melinda énekel, zongorán kísér Majtényi András.

 

 

„Menjél már arrébb!" „Szeretnék haladni!" Bizony az iskola folyosóján nehéz közlekedni. Komoly akadályokba ütközünk mikor el akarunk jutni az egyik teremtől a másikig. Csak az idősebb tanárok előtt nyílik szét a hullámzó diáksereg, hogy a nevelő Mózesként kelhessen át a tanulók örvénylő tengerén. A folyosón nem érvényesek a KRESZ szabályai és gyakran összecsap felettünk a tolakodó egyveleg. Most mi is egy egyveleget láthatunk amit a 12. B osztályosok mutatnak be nekünk a Greas című musicalből. A táncot Molnár Zsolt koreografálta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Most pedig következzen a szokásos harmadik óra utáni nagyszünet 15 percben. Az iskolában sok íratlan szabály van, és ezek nem csak a termek közti közlekedésre érvényesek, hanem segítenek átvészelni a gimnáziumi éveket. Ezekről a rejtélyes szabályokról talán az az osztály tudna a legtöbbet mesélni, amelyik már 6 éve koptatja cipőit a tantermek kövén, és tanulói szerencsés létszámban, 13-an végezték el az osztályokat. Hogy kik ezek a diákok? Rántsuk le róluk a leplet Madonna segítségével.

 

 

 

 

 

 

 

Lógok a szeren. A tanár áll alattam és számolja a lassan pergő másodperceket. Már nem bírom sokáig. Izzadt tenyerem lassan csúszik a gyűrűn. Ha leesek büntetést kapok, így hát: Lógok a szeren. A tanár szugerál és ebben a pillanatban megfeszül minden izmom és bumm, leesek. Így telnek el testnevelésóráink és most én is egy kis sportra invitálom Önöket. Ne féljenek nem kell gyűrűgyakorlatokat bemutatni, csak hasizmainkat mozgatjuk meg. Fogadják szeretettel Cseh Judit 12 F. és Gölöncsér Márta 12. A. osztályos tanulók hastánc produkcióját.

 

   

 

Nem sétálhatunk úgy az iskolában, hogy ne vennénk észre egy különös csoportot. Harsányan kiabálnak és ugrálnak. Csupa csupa dráma az életük, tragédia és komédia egyaránt. Akár a színészet jelképeként gyakran látott két síró és nevető maszk. Most azonban nem a színjátszás misztériumával ismertetnek meg minket a drámai tagozatosok, hanem egy másik kétarcú titokra derül fény. Következzen a 12. D. osztály tánca: A Nő két arca. Tanáraik Aranyi Erzsébet és Molnár Zsolt voltak.

 

 

 

 

 

 

 

A gimnáziumban a szünetben is zajlik az élet. A pingponglabda hangos pattogása és a házi feladatot másoló diákok tollsercegése mellett élvezhetjük a mindezeket túlharsogó iskolarádió műsorát. A tanulók beszélgetnek, magyaráznak egymásnak, miközben sokan csak végignyújtóznak a padon vagy élvezik az ablakokon át beszűrődő napsugarak melegét. Minden szünetben kisebb mediterrán fiesta zajlik az iskola folyosóin. Ezt az életérzést, ezt a hangulatot fedezhetjük fel a következő műsorszámban is. Nyújtózzunk ki helyünkön, pihenjük ki az órák fáradalmait és hallgassuk a 12. B. osztályos Kovács Detrét, aki Sebastian Yrandier: La Paloma című darabját adja elő szaxofonon, zongorán kíséri Majtényi András.

 

 

Az önfeledt szórakozás után térjünk vissza a mindennapok szürke egyhangúságához. A napi 7 órák monotóniáját tovább fokozzák a délutáni szakkörök, emelt szintű foglalkozások és edzések állandó ismétlődései. Hogyan varázsoljuk színesebbé életünk hétköznapjait? Hogyan leheljünk életet és ritmust fáradt, túlterhelt testünkbe és gondolatainkba? Ezekre a kérdéseinkre kaphatunk választ a 12. C. osztály előadásából. A színek születése. Felkészítő tanár: Aranyi Erzsébet.

 

 

 

 

 

 

 

Napunk végéhez közeledve ideje, hogy megismerkedjünk kicsit a tanári karra is. Érdekessége, hogy intézményünkbe, angol lektoraink mellett, két másik idegen ajkú nevelő is oktat. Talán ők azok akik meg tudnák mondani mennyire élethű a ' következő népi tánc produkció. Lehet, hogy többen már kitalálják, hogy Antonjuk Alexandr és Volosin Vlagyimir tanár urakról beszélek. A 12. A. osztályosok tánca nem más, mint Kalinka, avagy orosz életképek. Az osztályt Polgár Csaba készítette fel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem telhet úgy el a nap, hogy ne hallgassunk át a már megismert drámai tagozatos diákjaink egy órájára. Ők azok akik immár 26 éve táncolnak, énekelnek, színdarabokat mutatnak be, verset mondanak és még sok más produkcióval öregbítik iskolánk hírnevét. Az ő hétköznapjaikba csöppenünk most bele. Énekelünk, gitározunk, sőt felmegyünk a padlásig. Mindezt előadják: Hrncsjár Zita, Sipos Zita, Hegyaljai Zsolt és Szabó Máté. Következzen: Presser Gábor dala a Csupa-csupa padlás.

 

 

 

Most következik az, amitől minden diák retteg, a számonkérés. Remélem mindannyian végig jól figyeltek és most könnyen veszik az akadályt. Ez nem déjá vu. Tekintsük meg a 12. osztályosok közös keringőjét, melyben idén először 62 gyönyörű pár lejt végig előttünk a táncparketten. A keringőt Aranyi Erzsébet és Molnár Zsolt tanította be.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A diákok izgatottan mocorognak székeiken és feszülten figyelik a haláli nyugalommal beszélő tanárt. A nevelő rezzenéstelen arcai néz a motozó osztályra, de ő is tudja, hogy ez a halk zörej azt jelenti ez az utolsó óra. A kicsöngetés után a tanulók rohamléptekkel hagyják el az iskolát és vidám hangzavarral tódulnak ki az utcára. Most még egyikőjük sem gondol arra, hogy másnap minden kezdődik elölről. Estünk végére értünk mi is. Végzőseink egy dallal búcsúznak. Ezt követően ellejtik az első táncot szüleikkel, hogy aztán megkezdődhessen a bál.

 

 Figyelem! A képre kattintva kinagyítható!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Búcsúzik Önöktől megköszönve figyelmüket és remélve, hogy jól szórakoztak: Prokaj Ildikó és Kruzslicz Tamás.

 

 

Szentes, 2004. 12. 15.

 

.