Kopogós römi

 

 

2004. november 11-én folytatódott a Tóth József Színházteremben a bérletes előadások sorozata, s itt került bemutatásra Pásztor Erzsi és Király Levente főszereplésével a Kopogós römi.

 

"Ez a történet, noha valahol Amerikában játszódik, nagyon is ideszóló, nekünk és rólunk íródott. Magyarország gerontológiai térképe ugyanis felettébb az idősebb korosztály, a nyugdíjasok pannója. Itt élnek tehát köztünk hőseink, anyáink és apukáink lelkével: Fonsia Dorsey és Weller Martin porhüvelyében... Megismerjük őket rozzant eleganciájukban és divatjamúlt ruháikban, roggyant cipőikben és romlatlanul lobogó, robogó, szenvedélyes szerelmükben.

 

 

 

Mindezen ismérveiket az öregek otthonában tárják elibénk, ott, ahol a szerelem szokatlan, a cinkos évődés már "okafogyott", és ott, ahol és ahová mi nagylelkű utódok elrökkentjük Őket, hogy legyen helyünk, nekünk fiatalabbaknak gyűlölködni, marakodni és csalni, lopni, hazudni és mocskolódni.

A pazar szerző, D.L. Coburn és Vajda Miklós nem kevésbé pazar magyarításával így koppint az orrunkra. És miközben könnyesre nevetjük magunkat, talán egy-egy igazi könnycsepp is megjelenik a szemünkben, azzal az elhatározással, hogy mi különb módon fogjuk ápolni a szülő-gyermek kapcsolatot.

Szentes, 2004. 11. 15.

.