Aboveground Underground

Föld felett a földalatti

 

 

 

Ezzel az alcímmel nyílt meg 12-én, pénteken a Koszta József Múzeumban a „Szentes Underground”, vagyis a város kilencvenes évek-béli ifjúsági szubkultúráját bemutató kiállítás.

 

 

 

A kiállítást Bocskay István nyitotta meg, aki az akkori éjszakai életnek részeseként és kultúráját jól ismerve, az alkalomhoz öltözve (RICSE kendő a nyakban) elevenítette fel a tizenévvel ezelőtti eseményeket.

 

 

 

A múzeumban olyan események plakátjait és tárgyi emlékeit lehetett viszont látni ami a szentesi földalatti mozgalomnak relikviái. Ezeket a tárgyakat azok tudják értékelni, akik részesei voltak az akkori eseményeknek. Sokan csak hallottunk a Graffiti-ben történtekről, de a mendemondák ritkán felelnek meg a valóságnak, de igazságtöltetük lehet. Erről azonban csak azok tudnak mesélni, akik egy-egy hétvégén ott voltak.

 

 

Mivel ez volt az első ilyesfajta megemlékezés az alternatív szórakozásnak és kultúrának ezért Bocskay István kitalálta, hogy minden évben érdemes lenne egyszer összejönni, visszaemlékezni, de akár újra is indulhat azaz folytatódhat az évekkel ezelőtt elindult szubkultúra. Hogy az idei év emlékezetes maradjon ezért kiosztásra került az első szentesi FÖLD OSCAR díj. Ha már a földalatti mozgalom feltört a föld fölé így a mozgalom indítói és segítői vehettek át egy jelképes zsákocskát melyben egy marék föld volt.

 

Így az alábbi személyek részesültek FÖLD OSCARdíjban:

 

 

Arató Mátyás                                                                                   Kutya

 

 

Szabó János József                                                                            Mód László

 

 

Rakk László                                                                          Olasz Sándor

 

 Az események sora itt nem ért véget, mert még ezen a napon a rendezvény egyik fő helyszínül szolgáló Galéria kávéházban az RTL KLUB Fókusz című műsorából megismert Todd G. Williams könyvének bemutatására került sor.

 

 

 

A több mint egy évtizede Budapesten élő, Kaliforniában született fekete bőrű fiú elmondta, hogy a kedvenc étele, aminek pozitív gondolatokat kelt megkóstolása, az pedig a mustár. Amit kint Amerikában ehet, az csak egy sárga valami, de a magyar mustárnak íze van. Ami érzései között viszont negatív a magyarokkal és azok szokásaival kapcsolatban az pedig a sorban állás, mert ő így lát minket magyarokat, feketeszemmel.

 

 

 

Szombaton, késő délután nyílt meg Szamosközi Antal természetfestő kiállítása a Galéria kávéházban. A rövid ünnepség után muzsikusok vették át a terepet. Előbb Szabó Sándor, a világjáró gitárművész játszott akusztikus gitárokon majd a  Plasmapress koncertje zárta az estét.

 

 

 

A múzeumi kiállítás január 31-ig tekinthető meg, hétfő kivételével, délutánonként.

Szentes, 2004. 11. 18.

 

.