20 éves a Klauzál

A szentesi Klauzál Gábor Általános Iskola alapításának 20. és névadójának – Klauzál Gábor – születésének 200. évfordulója alkalmából rendezte meg a „Klauzál hét” programjait.

 

"Klauzál Gábor és kora" című történelmi kiállítás

 

 

A szentesi levéltár anyagából nyílt meg 2004. november 9.-én "Klauzál Gábor és kora" című történelmi kiállítás, melyet Labádi Lajos rendezett.

 

 

 

A kiállítás Oltyán Lajos nyugalmazott címzetes igazgató nyitotta meg, és a résztvevő gyerekeknek ajánlotta, hogy az itt látható és olvasható dokumentumok tanulmányozása nagy segítséget fog nyújtani a 2004. november 17-én megrendezésre kerülő iskolák közötti vetélkedőben.

 

 

 

 

 

Tudományos ülés

Dr. Barta László nyugalmazott levéltár igazgató előadása Klauzál Gáborról

 

 

2004. november 15.-én tudományos ülés keretében hallhattuk Dr. Barta László nyugalmazott levéltár igazgató előadását Klauzál Gáborról, mely ülésre meghívót kaptak történelem szakos tanárok a Klauzál Emlékverseny csapatai és szívesen láttak valamennyi érdeklődőt.

 

 

 

 

Challenge Day in English - Kihívás napja angolul

 

 

 

2004. november 15.-én játékos angol nyelvű sportvetélkedőt rendeztek az iskola tornatermében a szentesi iskolák 7-8. osztályos 5 fős csapatai számára.

 

 

 

A feladatok könnyűek voltak, csakhogy ezeket angolul kapták meg a csapatok. Miután lefordították az utasításokat, azokat teljesíteni is kellett.

 

 

 

Számtalan csapda volt elrejtve, ami annyit jelentett, hogyha nem sikerült pontosan lefordítani a feladatot, akkor addig addig bolyongtak a csapatok, míg a szótár segítségül nem érkezett.

 

 

 

 

 

A feladatok kapcsolódtak a Challenge Day célkitűzéséhez.

 

 

Az egyéb ügyességi feladatok között teszteket is kellett kitölteni a csapatoknak, melyet a szigorú zsűri javított és hozta meg a végső döntést.

 

Iskolák közötti vetélkedő

 

 

 

Klauzál Gábor és kora témában a tornateremben rendezték meg az iskolák közötti vetélkedőt

Tariné Lantos Piroska köszöntötte a szentesi általános iskolák és a hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola ötfős csapatait.

 

 

 

A versenyt Oltyán Lajos nyugalmazott címzetes igazgató, az Oktatási Bizottság elnöke vezette, és a feladatok értékelésében segített a zsűri aminek a tagja volt Labádi Lajos a Szentesi Levéltár igazgatója, Mihály Béláné a Művelődési Iroda vezetője, Szabó János a Koszta József Múzeum igazgatója, G. Szabó Lenke a Városi Könyvtár vezetője, Puskásné Szűcs Ildikó a Gyermekkönyvtár vezetője és Balázsi Irén a Délvilág újságírója.

 

 

A feladatok között nem csak Klauzál Gábor életének és munkásságának az ismerete volt számon kérve, hanem a korának jellemzői és sajátossága is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az egyik feladatra már a verseny előtt készülhettek, amikor is egy reformkori divatlapot kellett elkészíteni a csapatoknak.

 

 

 

 A verseny végeredménye

 

1. holtverseny Klauzál Gábor Általános Iskola (Szentes) 93 pon
                           Felkészítő tanárok: Dévay István, Justinné Tóth Zsuzsanna,
                                                       Boldizsár Józsefné, Dr. Kersztesné Farkas Erzsébet

                       Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola 93 pont

                       Felkészítő tanárok: Benedekné Zoltai Mária

 

2. Koszta József Általános Iskola 89 pont

    Felkészítő: Szelesné Mohácsi Éva

 

3. Deák Ferenc Általános Iskola 67 pont

    Felkészítő: Csorba Lászlóné, Kovács Leventéné

 

4. Damjanich János Általános Iskola 65 pont

    Felkészítő: Szépéné Balogh Szabó Katalin

 

5. Petőfi Sándor Általános Iskola 57 pont

    Felkészítő: Piti Éva

 

6. Hódmezőváráhely Klauzál Gábor Általános Iskola 54 pont

    Felkészítő: Baranyi Imre

 

7. Horváth Mihály Gimnázium 37 pont

    Felkészítő: Medvegy János

 

 

DIÁKÖNKORMÁNYZAT NAPJA

 

 

 

2004. november 18. reggel küldöttség indult Hódmezővásárhelyre, a Klauzál Gábor Általános Iskola névadó ünnepségére és vetélkedőjére, ami után megkoszorúzták az iskola előtt található Klauzál Gábor mellszobrot a diákönkormányzati tagok.

 

 

 

Ezen a délelőttön "20 éves a Klauzál" – iskolatörténeti akadályverseny volt az osztályoknak és számos állomást kellett leküzdeni a fiataloknak. Ilyen akadályt rejtett a Koszta József Múzeum, a Péter Pál polgárház, vagy a Gyermekkönyvtár.

 

 

 

A verseny végén a tornateremben volt a díjkiosztó, melyre az osztályok meglepetésekkel készültek. Az egyik osztály pl. az iskola épületét készítette el tortából, ami élethű volt. Azért is volt igazán élethű, mert az iskola mellett található konténerkukától a tetőre felrúgott labdákig (szőlőszemek) minden megvolt a sütimaketten.

 

 

 

Faültetés az iskola előtt

 

 

2004. november 19.-én az iskola rendezvényeinek zárónapján a Városszépítő Egyesület ajándékaként egy tölgyfa csemetével gazdagodott az iskola zöldövezete, melyet Makra Zoltán egyesületi képviselő segítségével a gyerekek ültették el.

 

 

 

 

Klauzál Születésnapi Úszó Diákolimpia

 

 

 

2004. november 19.-én Klauzál Születésnapi Úszó Diákolimpia került megrendezésre a ligeti Sportuszodában, ahol Szentes és a környéki általános iskolák tanulói úsztak az érmekért.

 

 

 

 

Sulidiszkó a tornateremben

 

 

A Klauzál hét zárásaként a diákságnak Sulidiszkót rendeztek a tornateremben. A hangulatról a képek árulkodjanak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Klauzál heti rendezvények támogatói: (nem alfabetikus sorrendben, és nem fontosság szerint) Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Hazavár Kreatív Bolt - Tóthné Zsombó Ildikó,  Szatmári VirágkertészetZöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület - Hankó Györgyné,  Iroda - Profil Kft. - Korecz Mónika,  Babilon Könyvesház - Havasi Zsolt,  Jutka Virágüzlet - Tóth Györgyné,  Szentes Önkormányzata - Mihály Béláné,  Keserű János - a rendező intézmény büfése,  Magyar József vezérigazgató - Hungerit Rt.,  Magyar József - Kisteleki M+M Sajtgyár Kft.Szentes Városi Levéltár - Labádi Lajos,  Burai László - Dekoratőr,  Szentes Városi Könyvtár - G. Szabó Lenke,  Szentesi Mozaik - Vidovics Ferenc,  Délvilág Szentesi Szerkesztősége - Balázsi Irén, Forgács Imre - technikai támogató

 

Szentes, 2004. 11. 22.

 

.