A színjátékosra emlékezve

Őze Lajos emlékezünk (Szentes, 1935. ápr. 27. - Budapest, 1984. okt. 21.)

 

Őze Lajos színművész nem színésznek, hanem "színjátékos"-nak tartotta magát. Középiskolai tanulmányait a szentesi Mezőgazdasági Technikumban végezte. A Színművészeti Főiskolán 1956-ban nyert diplomát. Kétévi miskolci színészkedés után 1959-tõl - 25 évig - a Nemzeti Színház tagja. Film és színházi szerepeinek száma eléri az ötszázat. Jászai Mari-díjas, kiváló művész. 1994 óta az õ nevét viseli a szentesi filmszínház. Volt iskolája falán emléktáblát helyeztek el.

 

 

Ehhez az emléktáblához gyűltek össze a rá emlékezők 2004. október 21-én, halálának 20. évfordulóján.

 

 

 

A "Mosolygósabb Régióért" egyesület által szervezett eseményen a kiváló művészről Dömsödi Teréz egyesületi elnök elmondta, hogy a művész fiatal éveit a Kisérben, az Árpád utca végén már rommá vált kis házban töltötte.

 

                          

Sinkovits Imre emlékszik vissza Őze Lajosra              Őze Lajos archív hangtárból hallható szavalata

 

Az iskola homlokzatán láthatjuk azt az emléktáblát, amely őrzi azt a tényt, hogy Őze Lajos itt töltött három emberformálót évét. Ezt a táblát 1993-ban avatták fel és az avató ünnepségen Sinkovits Imre pályatárs emlékezett városunk szülöttére. Az akkor készült hangfelvételt, melyet Bucsány György ny. középiskolai tanár, Őze Lajos egykori iskolatársa őriz, az ünnepségen meghallgathattuk.

 

 

 

Dr. Csikai Miklósné igazgatónő is megemlékezett alakjára, majd az egykori iskolatárs Bucsány György ny. középiskolai tanár elevenített fel Őze Lajossal kapcsolatos történeteket.

A megemlékezés végén az emlékezők elhelyezték koszorúikat.

 

 

Őze Gábor tiszteleg apja emlékének

Szentes, 2004. 10. 25.

.