Folytatódik a lakásépítési program

 

2004. október 27-én  a Szabadság tér 4–5. szám alatti társasház tetőterében jelképesen átvehették a kulcsot azok a bérlők, akik az elkészült hét új önkormányzati lakásba fognak költözni. A bérlakások kialakítása több mint hatvanmillió forintba került. 

 

  

A Kajtár család veszi át a kulcsot Szirbik Imrétől, közben Mészáros Éva és Oláh Róbert tekinti meg új otthonukat.

 

A lakásprivatizáció előtt 1400 bérlakás volt Szentesen. Jelen pillanatban 418 bérlakás van az önkormányzat tulajdonában, és 220 körüli bérlakás-igényt tartanak nyilván. Tavaly 30 új lakás épült, idén 7, de továbbra is folytatódik a lakásépítési program.

A sürgősségi névjegyzékben 56 család van, de a lakásigénylők száma 147 (2004. jan. 1.). Az, hogy milyen sorrendben kapják a lakást a családok, két dolog dönti el: vannak-e új lakások, mint most, illetve régi lakásokat adnak-e vissza az önkormányzatnak. Az üres lakások kiadásánál arra törekednek, hogy minél több gyermeket el tudjanak helyezni az egyes lakásokban. A most átadott hét lakásban összesen 17 gyermek kap otthont.  A gyerekek esélyhátrányát szeretné az önkormányzat kiegyenlíteni azzal, hogy először a többgyermekes családoknak ítélik a lakásokat.

 

 

Petőfi utcai terület                                       volt VÍZMŰ székház

A címben az áll, hogy „Folytatódik a lakásépítési program”. Igen folytatódik, mert a közeljövőben belgiumi példa alapján kerül megépítésre a Petőfi utcán az a 22 családnak otthont adó bérlakás tömb, melynek mintáját a polgármester Bruges-ben (Brűzs) látta. Ott egy hasonló beosztású házat II. József építetett a hadiözvegyek számára. Ez pedig úgy nézett ki, hogy egy négyszögletű háztömböt kell elképzelni mellyel egy nagy kert körbe volt zárva, és ott földszintes másfélszobás lakások lettek kialakítva, tetőtérben egy gyermekszoba. Ebbe a tömbbe olyan idősek kapnának lakást, akik egyedülállók és nagyobb bérlakásukat kisebbre cserélnék, és a felszabadult lakásokba gyermekes családok költözhetnének.

A folytatás ezzel még nincs vége mert várható, hogy a volt VÍZMŰ székházban is sikerül kialakítani további 20 bérlakást, amely ifjú házasoknak ad esélyt az elinduláshoz a nagybetűs életbe.

Szentes, 2004. 11. 05.

.