Ebzárlat és legeltetési tilalom!

2004. október 4-től október 27-ig

A Csongrád Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás Kerületi Főállatorvosa a 92-9/2004. számú határozatával Szentes, Mindszent, Szegvár, Nagymágocs, Derekegyház, Árpádhalom, Eperjes, Fábiánsebestyén és Nagytőke teljes közigazgatási területére 2004. október 4-től október 27-ig EBZÁRLATOT ÉS LEGELTETÉSI TILALMAT rendelt el. A zárlat ideje alatt az érintett területeken az ebeket, megkötve, elzártan kell tartani. Közterületen csak pórázon, szájkosárral lehet vezetni.  Az állatok legeltetése a fenti közigazgatási területeken a zárlat ideje alatt SZIGORÚAN TILOS!

 

 

A zárlatot azért kellett elrendelni, mert a rókák veszettség elleni immunizálását az FVM 2004. október 4-től 6-ig elrendelte. A veszettség elleni vakcinát csalétekbe csomagolva repülőgéppel szórják szét a fenti területeken.

A kihelyezés időpontjától számított 21 napig a 13/2002. (I. 30.) FVM rendelet 4. § (1) szakaszának előírása alapján ebzárlatot és legeltetési tilalmat kell elrendelni.

Az immunizálás repülőgépről leszórt csaliba rejtett, veszettség elleni vakcinával történik. Az ebzárlat – melyhez legeltetéstilalom is csatlakozik – azért tart ennél jóval tovább, mert el kell telnie bizonyos időnek, mire a rókák megtalálják, összeszedik a vakcinát tartalmazó csalikat. A rendelkezés értelmében a megyében október 27-éig – a települések belterületén kívül – a kutyákat tilos szabadon engedni, csak a pórázon való vezetés megengedett, és a szájkosarat is alkalmazni kell. A legeltetés szintén tilos az említett területeken, a szarvasmarhák például, a fűvel együtt, szintén fölvehetik a csalit.

A „kijárási tilalom" elvileg macskákra is vonatkozna, de esetükben a rendeletnek nehezen lehet érvényt szerezni. Mi történik, ha egy-egy kutya, macska, egyéb háziállat mégis fölveszi a vakcinával ellátott falatot? Baja nem esik tőle, de csökken a rókák által megtalálható mennyiség, így csökken az akció hatékonysága is. A zárlat betartásáról és annak folyamatos ellenőrzéséről az önkormányzatok gondoskodnak.

Szentes, 2004. 10. 06.

.