2004. október 18-tól 22-ig a Magyar Vöröskereszt Szentesi Területi Szervezete a Szentesi Mozaik internetes újsággal közösen játékot hirdet 3 kategóriában (1-8., 9-12. osztályig és felnőtt kategóriában). A verseny egyéni.

Az 5x20 kérdésből álló feladatsor naponta a www.szentesinfo.hu/mozaik  honlapján jelenik meg, amit E-mail-en a lencsene@szentes.hu  címre, vagy a letöltött és megoldott feladatlapokat névvel (életkor feltüntetésével) és címmel együtt 2004. október 25-ig kérjük a Magyar Vöröskereszt Szentes, Kossuth tér 6. szám alá eljuttatni.

 

 1. nap feladatai

A feladatlap állományban is letölthető ITT!

 

1. Mikor alapították meg a Magyar Vöröskeresztet?

    a. 1867

    b. 1881

    c. 1919

    d. 1921

 

2. Milyen időközönként lehet vért adni?

    a. férfiaknak 3 hetente, nőknek 5 hetente

    b. évente egyszer

    c. 56 naponta

    d. évente háromszor

 

3. Magyarországon ki végzi a véradás szervezését?

    a. Egészségügyi Minisztérium

    b. Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat

    c. Önkormányzatok

    d. Sulinet

 

4. Melyek a vér alkotói?

    a. sejtes alkotók és a vérplazma

    b. vérplazma és testfolyadék

    c. vérsejtek

    d. vörösvérsejt, fehérvérsejt, vérlemezkék

 

5. Milyen jel látható az Országos Mentőszolgálat címerében?

    a. mentőautó

    b. Konstantin-kereszt

    c. piros kereszt

    d. zöld alapon fehér kereszt

 

6. Hideg környezetben melyik a legelső alkalmazkodási történés?

    a. borzongás

    b. érszűkülés

    c. szívműködés gyorsulása

    d. légzés szaporábbá válik

 

7. Mi a pattanásos arcbőr kezelésének helyes módja?

    a. naponta jól megmosni, és kinyomkodni

    b. szakemberhez fordulni

    c. majd elmúlik magától

 

8. A felsoroltak közül melyik réteg nem a bőr rétege?

    a. hámréteg

    b. bőr alja réteg

    c. izomréteg

    d. irharéteg

 

9. Ki teszi helyesen?

    a. aki háromszor eszik és egyszerre sokat

    b. aki ötször eszik és egyszerre keveset

    c. aki egyszer eszik, de jó sokat

 

10. Ki a vegetáriánus?

    a. aki vegetál, azaz tengődik

    b. aki vegetával ízesíti az ételét

    c. aki csupán növényi eredetű ételt fogyaszt

 

11. A hideg vagy meleg ételek hízlalnak jobban?

    a. hideg

    b. meleg

    c. egyformán

 

12. Az egészséges emberi test hányad részét alkotja a víz?

    a. 40 %

    b. 60%

    c. 80%

 

13. Melyik a legegészségesebb étel a felsoroltak közül?

    a. disznósajt

    b. hal

    c. csípős szalámi

    d. marhapörkölt

 

14. Melyik táplálékra van szüksége leginkább a fejlődő szervezetnek?

    a. húsfélék, tejtermék

    b. zsír

    c. tésztafélék, cukor

 

15. Mivel ajánlatos az étkezést befejezni?

    a. nyers gyümölcs

    b. csoki

    c. sütemény

 

16. Miért nem helyes, ha egymás poharából iszunk?

    a. nem illik

    b. rossz szokás

    c. fertőzhet

 

17. Melyik ital a legegészségesebb a felsoroltak közül?

    a. kóla

    b. rostos narancslé

    c. málnaszörp

 

18. Melyek a tengeri halak húsának jellemző alkotó elemei?

    a. rövid lánchosszúságú zsírsavak

    b. vízben oldódó vitaminok

    c. többszörösen telítetlen zsírsavak

 

19. Melyik ételcsoport tartalmazza a legtöbb C-vitamint?

    a. citrom, savanyú káposzta, csipkebogyó

    b. karalábé, sárgarépa, burgonya

    c. narancs, mákostészta, kivi

 

20. Miért fontosak táplálkozásunkban a pékáruk és a gabonafélék?

    a. mert szervezetünk működéséhez elengedhetetlen összetett szénhidrátot, B-vitaminokat, rostokat

        tartalmaznak

    b. mert nélkülük nem lehet elfogyasztani a reggelit

    c. mert hamar jóllakunk velük

 

 

 

.