"Érezzétek magatokat otthon a képeim között!"

 

Dr. Dobos András, Bíró Jenő, Varróné Szabó Ildikó, Korcsmáros Réka és Csiszár György

 

''Kedves Barátaim! Az életrajzomat ismeritek, ha nem, szívesen elmondom egy csésze kávé mellett. Ehelyett inkább invitállak benneteket, gyertek el a kiállításomra. Ebben a rohanó világban álljunk meg egy pillanatra és emlékezzünk a képeimen keresztül. Emlékezzünk Tokácsli Lajosra, mesteremre, valamint Katona Imrére, barátomra. Tokácsli mesternek hálás vagyok minden képért, amit alkothattam. Mint művész, mint ember egyaránt mellettem volt, segített, amíg erejéből tellett. Ajánlom a kiállítást Katona Imre barátomnak, a legendás rajztudósnak, aki az 50-es években a festészetet életem részévé tette. A rajzkör Tokácsli mester irányításával az iskolánk volt, de a kezei alatt otthon érezhettük magunkat.

Érezzétek magatokat Ti is otthon a képeim között!''

A mesterem és a barátom emlékére.

 

 

A Szentesi Művelődési Központ szervezésében a Galériában nyílt meg BÍRÓ JENŐ festőművész kiállítása. A kiállítást dr. Dobos András nyitotta meg 2004. január 8-án.  A kiállítás megnyitón közreműködött Csiszár György és a Lajtha László Zeneiskola diákja Korcsmáros Réka.

A kiállítás megtekinthető január 31-ig, keddtől péntekig 10-13 és 15-18 óráig, szombaton 9-13 óráig.

 

 

Barátok művésztársak gyűrűjében a festő.

 

Bíró Jenő

 

 

 

Részlet a KURCA-PARTI VALLOMÁSOK című gyűjteményes memoárkötetből:

Szentesen születtem 1937-ben, ahogyan szokás mondani: -tősgyökeres szentesi vagyok-. Iskolai tanulmányaimat -evangélikus lévén- a helyi evangélikus felekezeti iskolában kezdtem, és középiskolai tanulmányaimat is szülővárosomban végeztem el. Közgazdasági területen munkálkodtam. Kolorista és impresszionista festőként ismernek.

***

Életem jó részét itt töltöttem. A II. világháború alatt azonban kivándoroltunk Németországba, egészen Passauig. Közben a német visszavonulás egy időbe esett ezzel a -kirándulással-. Kíséretünket a hazánkba látogató szovjet csapatok adták, több száz löveggel színesítve estéinket. Pest alatt már látszottak a sorozattüzek. Hogy a gyermekek is tudjanak gyönyörködni az esti műsorban, csodálatos Sztálin-gyertyákat küldtek alá. Ezek valóban roppant látványos akciók voltak, békeidőben tényleg jó szórakozást nyújthatott volna. Ez volt tehát a kíséret. Budapesten voltunk a szovjet bevonulásig, s mielőtt Pest elesett volna, akkor vonultunk Bécs-Linz-Passau vonalon Németországba. Fölöttünk angol, amerikai vadászgépek, liberátorok gondoskodtak a mennyből jövő áldásos adományokról. Egyszóval, odáig lőttek, bombáztak bennünket....

 

Az önvallomás folytatását ITT tekinthetik meg!

Szentes, 2004. 01. 09.

.