Baranta harcosok diadala

 

Dalmi Árpád      Az oklevélre kattintva kinagyítható!          Finta Sándor

 

Két szentesi fiatalember alkotta csapat (Dalmi Árpád, Finta Sándor) állhatott fel a dobogó második fokára a IV. Nyílt Baranta Tradicionális Magyar Harcművészetek Magyar Bajnokságán, amelyet 2003. augusztus 23-án rendeztek meg Esztergomban.

Egyénileg is remekeltek, mert Dalmi Árpád első helyezést, míg Finta Sándor a 13. helyezést ért el.

 

 

Gyakorlás a Spartacus sportpályán.

 

- Sokan nem tudják, hogy mi is a baranta?

- A baranta egy magyar harcművészet, amely meghonosodása a Honfoglalás idejére tevődik. Őseink vándorlásaik és küzdelmeik során szerzett harci tudásuk ötvöződik benne. Ez is olyan, mint a keleti harcművészet, melynek sok irányzata van, de a baranta egy igazi magyar történelmi harcművészet.

 

A verseny megnyitója

 

- Milyen versenyszámokból állt a verseny?

- A versenyen nyolc versenyszámban kellett bizonyítanunk, melyek a következők voltak: Hajítófegyver használat, íjász párbaj, íjász mesterlövészet, formagyakorlat (tánc és szoborgyakorlat - régen a fegyverhasználatot táncszerűen gyakorolták), páros formagyakorlat, birkózás, szabadvívás és futárverseny.

 

 

                Szabadvívás                                                                                    Páros formagyakorlat

 

- Melyik a leg-emberpróbálóbb versenyszám?

- A futárverseny emelném ki, mert itt nem csak egy 333 öl (600 méter) távolságot kell megtenni futva, hanem teljes menetfelszerelésben kell végig sprintelni ezt a távot. A tréningruha helyett egy12 kg-os láncinget, sisakot, mell-és hátvédet egy kis kézipajzsot és egy csatabárdot kell viselni.

 

Középen Dalmi Árpád örül az egyéni első helyezésének!

Szentes, 2003. 09. 12.