A magyar államalapítás ünnepe

      Augusztus 20.

                     I. rész                      

 

 

2003. augusztus 20-án délelőtt a magyar államiság, az Alkotmány és az Új kenyér napja tiszteletére Családi- és Sportnapot szervezetek a Civil Fórum csatlakozó szervezetei a Spartacus Sportpályán.

 

Egy kis történelem: Az államalapítás 1000-ben I. Szent István király személyéhez ( 977-1038 ) fűződik. I. István, Géza fejedelem és neje Sarolta fia. 995-ben nőül vette II. Sz. Henrik bajor herceg (későbbi császár) nővérét, Gizellát, akiben magához hasonló buzgóságú élettársat nyert. 997-ben apja halála után kezdett uralkodni. 1000-ben, Szilveszter pápától kapott koronával királlyá koronázták. Főfeladatának tekintette a magyar nemzet megtérítését és államának, nyugati értelemben való megszervezését. Mindkét célját elérte nem csekély küzdelmek árán. 1083-ban az országos zsinat szentté avatta, amit a pápa is megerősített. Szent István volt az, aki a földművelésre való átvezetés és a kereszténység felvétele után erős államot szervezett. A magyar nemzet nagy ünnepséggel üli meg augusztus 20-át, Szent István napját, és a hozzá fűződő államalapítást.

 

 

 

Az ünnepséget Szirbik Imre polgármester úr nyitotta meg, amely után Imre Ernő református esperes és Vági László nyugalmazott római katolikus apát megáldotta az Új kenyeret ...

 

 

 

... amit a résztvevők között szétosztottak.

 

 

 

A kenyér után (az élet, erő és egészség jelképét) tejet is osztogattak, mert az egész délelőtt a drogellenes prevenció jegyében zajlott. A tej mellett ügyes kezek ízes mázas munkáját (mézeskalácsot) is kóstolhattak.

 

 

 

Hiába fiatal egy szervezet a vérnyomást, akkor is kell ellenőrizni, amelyben a résztvevők segítségére voltak a szentesi Vöröskereszt aktivistái.

 

 

 

A repülés szerelmesei kissé zsugorítva tekinthették meg a levegő óriásait, a repülőmodelleket. Ezek a zümmögők, délután el is foglalták a sportpálya légterét, és megmutatták, hogy mindazt tudják, amit a nagyok.

 

 

A szentesi tűzoltók is felvonultak technikai bemutatóval, de idén elmaradt a tűzoltási bemutató, mert már április óta fenn áll a nagy szárazság miatt a tűzgyújtási tilalom, és a egy-egy ilyen bemutatóval sem szeretnék szennyezni környezetünket, levegőnket.

 

 

                Anyu! Nekem kell ez az aggregátor!

 

 

Ugyan nem volt oltási gyakorlat, de a vizes feladatok még jobban lekötötték a gyerekeket, mert célba spriccelő versenyen vehettek részt.

 

 

 

 

 

Amíg a sportpálya hátsó részén vizeskedtek a gyerekek, addig a színpadon egymás követték a művészeti csoportok és sportegyesületek bemutatói.

 

 

 

A sportpályától kissé távolabb a Horgászegyesület szervezésében horgászversenyt rendeztek a Kurcán. Ilyenkor joggal merül fel a kérdés, hogy mekkora halakat lehet fogni ekkora hőségben. Az egyik horgász meg is adta a választ: mindegy, hogy mekkora, csak nehéz legyen!

 

 

A sportpálya szomszédságában található íjászpályán mindenki kipróbálhatta a történelmi íjakat.

 

 

 

A Sportszálló mellett található kézilabdapályán a rendezvény támogató Hungerit és az azt szervező Szabadidős Sportklub kézilabda csapatai mérkőztek.

 

 

 

A népzene (Pengető Citerazenekar) és annak táncosai (Bácska-topolyai Ifjúsági Néptánccsoport) sem maradhattak ki művészeti bemutatókból.

 

 

 

Szabadidős Sportklub Rock and Roll csoportja képviselte a tánc könnyed műfaját.

 

 

 

A Szentesi Kinizsi lovas-szakosztálya akrobatikus- és ...

 

 

... terápiás lovastornát mutatott be a sportpályán.

 

 

 

Tekintse meg az augusztus 20-ai ünnepség

képes összefoglalójának következő részét ITT!