75 éves a Boros Sámuel Szakközépiskola

 

75 évvel ezelőtt kezdte meg működését a mai Boros Szakközépiskola jogelődje, a kétéves kereskedelmi szaktanfolyam. Több mint fél évszázada, 55 éve már négyéves középiskolaként működik.

Ez alkalomból ünnepi megemlékezést tartottak a Lajtha László Zeneiskola koncerttermében, ahol kiosztották a 2002/2003-as tanév Boros díját.

 

 

Az ünnepi megemlékezésen elsőként az iskola énekkarának műsorát láthattuk. (Mióta szakközépiskolai tananyagként szerepel az ének-zene tanulás, azóta színesíti az iskola rendezvényeit a lelkes, főleg 9-10. osztályos diákokból álló iskolai énekkar. Vezetőjük, Hérány Ferenc tanár úr nagy szakértelemmel, szeretettel tanítja őket.)

 

 

 

A folytatásban Farkas Laurától hallhattuk Tóth Árpád visszaemlékezését az iskolatársakra, és utána Ott József a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a jelenlévőket és az iskolát.

 

 

Szűcs Lajos Szentes város alpolgármestere díszoklevelet ajándékozott az iskolának, amelyet Pádár Zoltánné igazgatónő vett át.

 

 

 

A rendezvényre meghívták az egykori tanárokat és diákokat, akiket Pádár Zoltánné köszöntött és megemlékezett az elődökről a tanárokról, diákokról, iskoláról.

 

 

Mészáros Zoltán a Szentes és Vidéke ÁFÉSZ elnöke (egykori diák), visszaemlékezésében máig nem feledi azt a diákcsínyt, amikor az egyik fiúval kitettek egy transzparenst az iskolaépület falára: „Ez a ház eladó!" Azt is elmondta: szerencsére nem sikerült eladniuk az intézményt és máig büszke, hogy Közgés lehetett.

 

 

Kanász-Nagy Mihály és Mészáros Zoltán közösen kötötte fel az emlékezés szalagját az iskola volt diákjai nevében az iskola egykori zászlójára.

 

 

Ezután adták át a kiemelkedő tanulmányi eredményeik elismeréseként az iskola névadójáról elnevezett Boros díjat.

 

 

 

Az elismeréseket Ott József adta át a tanulóknak.

 

 

A díjazottak: Kővágó Brigitta, Deák Bernadett és Forgó Mária

 

Jellemzések

Elsőként Forgó Mária 12. a osztályos tanulót. Ő az iskolai és a városi diákélet lelke. Szinte nincs olyan területe a diákéletnek, amelyben ne volna jelen. Táborokat, konferenciákat szervez, külföldi diákokat lát vendégül. Osztályának szószólója, az IDB tagja, 2002-ben a város diák polgármestere. Tanulmányi munkája is példamutató, intenzíven tanulja a német nyelvet, szorgalmának gyümölcse 3 hetes németországi ösztöndíj és a C típusú nyelvvizsga. Saját bevallása szerint humán beállítottságú ember, jogi pályára készül. Gratulálunk Marcsinak, és kívánjuk, hogy elképzelései váljanak valóra!

 

Boros-díjat kapott Kővágó Brigitta is, aki a 12. c. osztály meghatározó egyénisége. Jó humorú, széles látókörű lány, szívesen szervezi, rendezi osztálya műsorait. Tanulmányi eredménye is dicséretes, a 12. osztály I. félévét 4,8-as átlageredménnyel zárta. Közgazdasági pályára készül. A tanítási órákon kívül is gyarapítja tudását, pályázatokon vesz rész. Pl. az Ismerd meg Európát! című nyertes pályázatával eljutott Olaszországba, megnézhette az itáliai művészetek híres alkotásait. Sikeres középfokú szóbeli vizsgát tett angol nyelvből, és szeretné magasabb szintre fejleszteni tudását. Társai megbízható, segítőkész, becsületes lánynak ismerték meg, méltónak tartják a Boros-díjra.

 

Ugyancsak megkapta a Boros Sámuel-díjat Deák Bernadett, a 12. c. osztály legjobb tanulója. Ő példamutató szorgalmával, és 4,86-os átlageredményével emelkedik ki osztálytársai közül. Különböző versenyeken tette próbára tudását: energiabajnokságon megyei II. helyezett, a Gordiusz matematikaversenyen megyei I., a francia műfordító-versenyen megyei II. helyezett lett. Precízség, lelkiismeretesség jellemzi munkáját, szívesen vállalkozik kiselőadások tartására, gyűjtőmunkára. A szegedi főiskola történelem-művelődésszervezői szakára jelentkezett. Emberi értékei, tanulmányi eredménye, az iskola jó hírét növelő versenyeredményei alapján érdemesnek tartjuk a Boros-díjra.

 

 

 

Az ünnepség befejezéseként az iskola színjátszó csoportja mutatott be egy rövid darabot.

 

 

A megemlékezés tovább folytatódott az iskolában, illetve annak előkertjében.

 

 

A Boros díjjal elismert diákok elsőként megkoszorúzták az iskola kertjében található Boros Számuel szobrot, majd az iskolában is elhelyezték az emlékezés koszorúját.

 

 

 

Végezetül az iskolában a meghívott vendégek megismerkedhettek az iskolában folyó jelenlegi képzéssel.

Szentes, 2003. 03. 24.