Hogyan vásárol dinnyét?

 

 

A görögdinnye (Citrullus vulgaris) az egyik legkedveltebb táplálékunk a nyár folyamán. Az idény rövid, de ez idő alatt részesülünk ennek a zöldség-gyümölcsnek minden kellemes adományából. Nálunk két fajtáját különböztetjük meg, a piros belsejűt és ritkábban találkozunk a sárga belűvel. A kérdés csak az, hogy hogyan válasszuk ki a jó édes dinnyénket. Van, aki a megkopogtatásra választja ki, más a bajuszt keresi, hogy el van-e száradva. A legtöbben arra esküsznek, a legjobb, ha felvágjuk. 

 

Ön hogyan vásárol dinnyét kérem írja meg a VENDÉGKÖNYVBE, mely egyben a FÓRUM is!

 (különösen a külföldi tapasztalatok érdekelnek)

 

A görögdinnye tulajdonságai:

Tápértéke:

Tápértéke nem éppen megkapó, de ha azt számítjuk, hogy görögdinnyét egy ültő helyben nem csak tíz dkg-ot fogyasztunk, hanem sokkal többet, a szervezetünkbe jutó ásvány több, mint képzeljük. Vegyük csak példának a vasat. Tíz dkg görögdinnye tartalmaz 0.8 mg vasat.

Gyógyhatása:

A görögdinnye az a táplálék, amelynek több mint kilencven százaléka víz. Gyógyhatását éppen ez a tulajdonsága idézi elő. Mert ahhoz képest, hogy ennyi vizet tartalmaz, azt hihetjük, hogy csak átfut a beleinken és kiürülünk. Így is van, de nem nyomtalanul fut át. Mert minden, ami nem odavaló, távozik a vérünkből, főleg a savtartalom éppúgy, mint a beleinkből a nem oda való anyag, de legnagyobb tisztító akciót a vesénkben végez a görögdinnye. 

Fogyasszunk tehát az idényben annyi görögdinnyét,

amennyit csak tudunk.

Szentes, 2002. 07. 04.