Csatornahálózat építésnek a sajtóanyaga

 

 

 

2002. július 10-én sajtótájékoztatót tartottak a város területén, a még hiányzó szennyvízelvezető rendszer kiépítésével kapcsolatban, melyet Szirbik Imre polgármester, Fári István a SZENTESTERV Kft. ügyvezető igazgatója és Ferwagner Péter a Szentes Víz- és Csatornamű Kft. ügyvezető. igazgatója tartott.

 

Sajtóanyag

Szentes Város Önkormányzata 2002. június 28-i ülésén döntött abban, hogy megindítja a város területén a még hiányzó szennyvízelvezető rendszer kiépítését. A szennyvízelvezető rendszer jelenleg 50 %-os kiépítettség és a szennyvizet leszámítva egyéb közműfajtákban a város 100 %-os kiépítettséggel rendelkezik. Ezért van különös jelentősége annak, hogy az utolsó kommunális hálózat is teljessé váljon. 

Az elmúlt években a város és a Vízmű Kft. beruházásainak eredményeként a tisztítómű napi 10 ezer m3 szennyvíz befogadására és tisztítására vált alkalmassá, amelynek kihasználása jelenleg nem éri el az 50 %-ot. Így az újonnan bekötésre kerülő több mint 4000 ingatlan szennyvizét minden gond nélkül fogadni tudjuk, sőt kapacitást tudunk biztosítani a környező községek későbbi csatlakozása számára is. 

A beruházás 6 öblözetben, 4069 ingatlan bekötését jelenti, melynek tervezett költsége 3,2 milliárd forint. A gerincvezeték hossza 107 km. Egy ingatlan beruházási költsége közel 800 eFt, amelyből a lakossági teher kevesebb, mint 100 ezer Ft. A többit állami támogatásból, pályázatokból, illetve hitelfelvétellel teremti elő a város. 

A beruházás előkészítése két nagy munkafolyamat megvalósítását jelenti. Ahhoz, hogy a jelentős állami támogatást - a beruházási költségek 60-65 %-át elnyerhessük, február elejére mind a pénzügyi, mind a műszaki, mind a szervezési feladatokat meg kell oldani. 

Műszaki feladatként meg kell tervezni a 6 öblözet teljes tervdokumentációját. A tervek elkészítésére a képviselő-testület döntése alapján a SZENTESTERV Kft. kapott megbízást. A megbízását az indokolta, hogy hosszú évek óta ők tervezik a város közműberuházásait, így naprakész tapasztalatuk van arról, hogy mi hol van a föld alatt, ami megkönnyíti és pontosabbá teszi a tervezői munkát. 

A pénzügyi feltételek előteremtése az állami támogatáson túl lakossági és önkormányzati forrásból történik. A lakosság számára sikerült olyan kiforrott pénzügyi megoldást találni, amely lehetővé teszi, hogy havi ezer forintot meg nem haladó 8 évi törlesztés mellett a gerincvezetékhez szükséges hozzájárulást minden család meg tudja fizetni. 

Felmerülhet a kérdés, hogy miért éppen most kerül e szervezésre sor. Úgy gondoljuk, hogy mostanra forrtak ki a gyakorlatban is a lakástakarék-pénztárakon túl azok a támogatási formák, amelyek most már jogilag tiszták, ellenőrzöttek, s így a lakosság megnyugtató módon vállalhatja a társulási hozzájárulásnak e formán keresztüli viselését. 

A másik ok, hogy néhány héten belül olyan kormányzati intézkedések születnek adócsökkentések, közalkalmazotti béremelések, családi pótlékrendezés, nyugdíj-kiegészítés - ami alapján többletbevétel kerül a családokhoz, s a társulásra fordított havi 1000 Ft-ot, nem a meglévő bevételekből kell átcsoportosítani, hanem e többletek terhére megoldható.

Ahhoz, hogy a februári határidőre a közműtársulás létrejöjjön, igen szoros határidőket kell magunk elé tűzni. Július folyamán megversenyeztetjük a pénzügyi lebonyolító cégeket, s augusztus első felében döntést hozunk arról is, hogy melyik lakástakarék-pénztár kapja a megbízást. Mindkét esetben a legfőbb kritérium, ki adja a városnak és a lakosságnak a legjobb ajánlatot. 

Augusztus közepétől kezdődhet meg az a helyszíni munka, amikor minden olyan ingatlan tulajdonosát a lakástakarék-pénztár szakemberei felkeresnek, amelyek jelenleg még nincsenek a szennyvíz-rendszerbe bekötve, annak érdekében, hogy a pénzügyi lehetőségeket felajánlva, a társulás megszervezéséről gondoskodjanak. 

Az elkövetkezendő hetekben városkörzetenként lakossági fórumokat kívánunk tartani, ahol a társulás szervezésével, a lakossági szerződések és befizetések rendszeréről illetve a szennyvíz-elvezetés bármely aktuális kérdéséről kívánjuk tájékoztatni a lakosságot. 

Az elmúlt napokban már voltak ilyen fórumok, és az ott felmerült kérdéseket feldolgozva a pályázó pénzintézetek számára továbbítottuk. A korábbi években nagyon sokan jelezték az önkormányzat felé, hogy szívesen részt vennének a csatorna beruházás szervezésében. Ezúton is kérem őket, hogy e szándékukat megerősítve segítsenek a szervező munkában. Természetesen munkatársaim és magam is személyesen vagy telefonon is rendelkezésére állok a szervezőknek és az érdeklődő állampolgároknak. 

Kollégáim elérhetősége: Ferwagner Péter és Kocsis László 63/311-433, Szentes-Víz Kft. Szentes, Csongrádi út 3., illetve Sáfrán Bálint és Korom Pál 63/313-022, Polgármesteri Hivatal Szentes, Kossuth tér 6.                                                                                                  Szirbik Imre polgármester

 

Szentes város szennyvízhálózata bővítésének tanulmányterv adatai:

Szentes, 2002. 07. 11.