2001. október 21.

 

A daganatterápiáról

 

 

A szentesi kórházban 25 éve kezdődött meg - a vidéki kórházak között elsőként - a szolid tumoros betegek kemoterápiás kezelése. Ez alkalomból "A korszerű daganatterápia jelene és jövője" címmel a Magyar Klinikai Onkológusok Társaságával és a Szegedi Akadémiai Bizottság Onkológiai Munkabizottságával közösen tudományos ülést rendeznek a Művelődési és Ifjúsági Házban. Az október 12-én, pénteken délelőtt 10 órakor kezdődött szimpózium alkalmat adott a visszatekintésre, a jelen helyzet bemutatására és a jövő feladatának felvázolására.

Szentes, 2001. 10. 13.

 

 

Ezredvégi változások az irodalomban

 

 

Október 11-én Dr. Lengyel András irodalomtörténész tartott előadást a XX. Századi magyar irodalom ezredvégi szempontból címmel. Az ezredvég nem okozott akkora változást az irodalomban, de erre az időre összpontosultak azok a változások amik az irodalmat is érintik.

 

Az előadás mottója:

"Az egyes műveket egyes írók írják - az irodalmat a kor alakítja"

(Bálint György)

Szentes, 2001. 10. 11.

 

 

Liget 2001.

 

  

 

Az első képen egy mocsári ciprust láthatunk, ami az EU nap alkalmából került a Széchenyi ligetbe. Első ijedtségünk után megkérdeztük, hogy mi az oka a fa színváltoztatásának? A mocsári ciprusnak van egy olyan tulajdonsága, hogy így ősszel megváltoztatja a színét, és mi ennek lehetünk tanúi. Ennek ellenére szép és egészséges a fa.

A jobb oldali képen egy emléktáblát láthatunk, amiről "ügyes" kezek megmenekítették a feliratot. Aki tud segíteni, kérem segítsen, hogy kinyomozhassuk, hogy kinek az emlékműve ez!

Szentes, 2001. 10. 10.

 

 

Tönk

 

 

 

A ligetben sétálva észrevettük, hogy egyre több a kiszáradt fa. Sajnos egyre jobban öregednek a fák a ligetben. A száradt fákat minél hamarabb ki kellene vágni, mert balesetveszélyes sétálni a hűs lombok alatt.

Egy ötlet:

Ezeknek a fáknak a kivágási költsége igen magas, de ha találunk egy olyan kompromisszumos megoldást akkor érdemes újítani a liget fa állományát. Hamarosan átadásra kerül Szentes Díszpolgára cím, aminek a keretében a díszpolgár egy fát ültetne egy kiszáradt fa helyére. Érdemes elgondolkodni ezen az ötleten, mert akkor a ligeti fák mindegyike megújulhat és emléket állít az adományozott személyének is. 

Szentes, 2001. 10. 10.

 

 

Ásatás Szentes határában

 

 

Szentes és Fábiánsebestyén között leltek rá a képen látható templomalapra, ami az Árpád korból származik. Rengeteg emberi maradványt találtak, ami azt jelenti, hogy a közelben temetkezési hely van ill. volt. A dombra épített templom, és az azt körülvevő templomárok még sok kincset rejthet.  

 

 

Jól látható a képen, hogy nem rendes sírokra leltek rá, hanem egy csont halomra, ami azt jelenti, hogy a területen lévő temetőből a kihantolt csontokat egy közös sírba temették. Egy igen fontos leletre bukkantak, ami a kívülállónak nem jelent sokat, de a régésznek segít képet alkotni arról, hogy mit is talált. Ez egy döngölt agyag fal. Ennek a feltárása jelenleg is folyik.

Szentes, 2001. 10. 10.

 

 

 

Megkezdődött a báli szezon. A 2001-2002-es tanév kezdetét az "elsősök" beavatásával kezdték. Ez az avatás azért jött létre évtizedekkel ezelőtt, hogy a új osztály tanulóit összébb hozza egymáshoz. A versenyszámokban egymásra voltak utalva a tanulók és csak jó csapatszellemben lehetett venni az akadályokat.

Terveink szerint minden Gólyabálról készítünk tudósítást, hogy az iskolák életét ezáltal bemutatjuk.

 

 

A tuning tejfölt több módon el lehetett tüntetni a tál aljáról, de az arccal való felitatás tűnt a legjobb módszernek.

 

 

A gólyák összekapaszkodva bokszos-kommandós kifestéssel "élvezték" a versenyszámokat.

 

 

Az avatást mindenki önként vállalta, így a tojáspróbát is. Sajnos az eldugott tojások között akadt lágy is, de ez csak a fejtetőn való csattanáskor derült ki.

 

 

A legborzasztóbb feladat a sok közül az volt, amikor orral kellett felfújni a daráltborssal teli léggömböt. Azok voltak előnyben, akik megfázva jelentkeztek a feladatra. Ugyan a közönség jót derült ezen a versenyszámon, de a léggömbök kidurranása után közösen tüsszögtek.

Szentes, 2001. 10. 13.

 

 

Szentesi Kinizsi - Algyő II.

 

 

A szentesi fiúk egy könnyed mérkőzést játszottak, amin a taktikai variációkat gyakorolhatták, mert a 3:0-ás végeredmény ezt lehetővé tette. Sajnos az ellenfél csapatában a kapus volt a leggyengébb láncszem, vagy a labda érdeme, hogy a kapust kicselezte. 

Szentes, 2001. 10. 14.

 

 

Szentesi VSC - Csorvás

21:29

 

 

Sajnos a lányok a hazai pálya előnyét rosszul használták ki, mert a rengeteg sérüléssel teli mérkőzésen vereséget szenvedtek. A tanácstalanság, a szélek kihasználatlansága és az átlövések erőltetése volt a koreográfia, de a játék elmaradt. Csorvás csapata a megszerzett labdákat jól és pontosan értékesítették.

Szentes, 2001. 10. 14.

 

 

 

Szentes város is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, ami a gyaloglást helyezi előtérbe ezen a napon (október 7.) Társaságban a mozgás is nagyobb öröm. Gyalogolni mindenki tud, gyalogolni egészséges, és a gyaloglást minden életkorban el lehet kezdeni.

A táv 10 km volt, ami azt jelentette, hogy a Tisza-gátra mentek ki a jelentkezők és vissza. 

44 fiatal nevezett be a túrára, de mégis 94-en vettek részt a gyalogláson, mert 50 fiatal a Mátrában gyalogolt.

Szentes, 2001. 10. 08.

 

 

 

 

Épült a fedett teniszpálya

 

 

A képen a pályákat fedő sátor terve látható, ami a ligeti tenisz stadion hátulsó területén épül majd fel. előreláthatólag december 12-ére készül el a fedés. Sokan szorgalmazták, hogy miért nem a Koszta József múzeum melletti pályákon fog felépülni a fedett pálya, de a kiszolgáló létesítmények hiánya, és azok felépítése növelte volna a költségeket. Így az utolsó 3 pálya területén létesül a két pályát fedő sátor.

 

Teniszezők FIGYELEM!

 

Október 8-án megkezdődik a fedett teniszpálya építése a ligeti teniszpályán, ezért délutánonként csak 7 pályán (4 központi és 3 múzeum melletti) sportolhatnak teniszezőink.

A zsúfoltság elkerülése végett a versenyzők hétfőn, szerdán és pénteken vehetik igénybe a pályákat, az amatőrök és a bérletesek kedden, csütörtökön, szombaton és vasárnap 14-19 óráig.

Szentes, 2001. 10. 09.